Sari la conținut

O tânără ajută familiile cu copii născuţi prematur

De mai bine de doi ani, Diana Gămulescu este alături de femeile care nasc înainte de termen. Poveştile lor îi amintesc de naşterea celor doi copii ai ei, care i-a schimbat cu totul viaţa.

Mi-a fost foarte greu să trăiesc cu speranţa, dar fără ancore reale. Mă bucuram de fiecare secundă petrecută alături de ei, de fiecare veste bună care venea în urma analizelor şi a rezultatelor acestora. De fiecare mililitru pe care îl primeau şi îl reţineau, de primul scutec pe care l-am schimbat în timp ce erau în incubator....greu”, spune Diana Gămulescu, fondator asociaţia „Unu şi Unu”.

După ce copiii ei s-au făcut bine, Diana a decis să ajute şi alte femei. Alaturi de Corina Croitoru, o altă mamă care a trecut prin aceleaşi traume, a înfiinţat o asociaţie care sprijină familiile în care se nasc prematur copii şi care au nevoie de tratamente şi terapii pentru recuperare.

Ne-am dorit foarte mult să continuăm empatia faţă de aceste minunăţii de doar câteva sute de grame care luptă să trăiască”, adaugă Diana Gămulescu.

Ne dorim foarte mult să fim o oglindă a tot ceea ce înseamnă prematuritatea, liant între toţi cei care contribuie la sprijinirea copilului prematur pt a şi atinge potenţialul maxim”, spune Corina Croitoru, fondator asociaţia Unu şi Unu.

În cei doi ani de activitate ai asociaţiei, Diana şi Corina au realizat nenumărate proiecte. În anul 2014 au dus în maternităţile din Bucureşti şi din ţară seturi croşetate de căciuliţe şi botoşei adaptate dimensiunii bebeluşilor. În plus, de anul acesta funcţionează la spitalul Marie Curie şi un grup de suport, unde un psiholog voluntar consiliază mamele care au născut prematur şi care au nevoie de terapie.

Se vede o îmbunatatire a stării lor pentru că faptul ca ele pot să exprime ce simt într-un mediu securizat în care nu sunt judecate, în care există mame asemenea lor, le ajută foarte mult să depaşească nişte momente dificile”, declară Nina Sofian, psiholog voluntar.

„Speram ca demersurile pe care le facem sa vină în beneficiul sistemului. Fără lipsă de modestie, considerăm că proiectele noastre sunt născute din experienţă personală, dar substituie cumva ce ar trebui sa ofere statul”

Ghidul prematurului este cel mai important proiect al asociaţiei de până acum. Este vorba despre o broşură cu informaţii pentru părinţi, care a fost distribuită în peste 60 de maternităţi din ţară. Doamna doctor Ioana Roşca este şefa secţiei de neonatologie de la Spitalul Giuleşti din Bucureşti. A susţinut asociaţia din primul moment, pentru că ştie cât de grea este lupta micuţilor care se nasc prematur.

Mi s-a părut o iniţiativă extraordinară pentru că de obicei părinţii sunt luaţi prin surprindere cu naştere prematură şi brusc nu mai au timp şi se trezesc cu un copil foarte mic cu probleme foarte multe”, afirmădr. Ioana Roşca, şef secţie Neonatologie, Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sârbu".

Diana şi Corina nu ar fi reuşit toate acestea fără sprijinul voluntarilor. Anul acesta au primit sume importante de bani în urma competiţiei de înot Swimathon, au lansat împreună cu un designer o colecţie de genţi special gândite pentru nevoile mamelor, dar şi o carte audio pentru copii. Actriţa Tily Niculae s-a nascut şi ea prematur, aşa că se implică des în proiectele asociaţiei.

Era o mamică care a spus că nu o sa uite niciodată zâmbetul cald al lui Tily Niculae. Baieţelul meu este acasă acum. Este bine. Mi s-a şi zbârlit pielea pe mine. Lucrurile astea conteaza enorm. Vreau să le arăt oamenilor că nu sunt singuri”, mărturiseşte Tily Niculae, actriţă, ambasador al asociaţiei ''Unu şi Unu''.

Anul viitor, Diana şi Corina vor să deschidă primul call center de intervenţie în prematuritate. Practic mamele care au risc de naştere prematură sau cele care au născut deja înainte de termen pot primi sfaturi de la medici şi psihologi.