Sari la conținut

O viață în mintea copiilor. Cum a păcălit cenzura inventatorul a nenumărate jocuri din perioada comunistă

De-a lungul timpului, a conceput mii de jocuri pentru cei mici, dar nu a făcut niciodată un inventar.

Nu le-am numărat niciodată, am foarte multe, am foarte multe neterminate, nu le-am adus aici, nu pot! O viaţă întreagă, am avut foarte multă imaginaţie, eu sunt de meserie designer”, spune Ioan Nicolau.

Are acum 86 de ani. A fost coleg de redacţie cu Ion Popescu „Gopo” şi Iurie Darie la revista Arici Pogonici. Datorită lor, a început să construiască primul joc.

A fost o provocare, eu cred în destin. ..... Am desenat un titlu pentru revistă şi am devenit colaborator la această revistă”, povestește Ioan Nicolau. Între timp colegii mei discutau un lucru care m-a afectat. Au spus: Nu se pot face jocuri fără zar! Și am pus jos creionul şi mă duc la ei: Și de ce nu se pot face jocuri fără zar? Păi nu ai cum să ai acţiune. Bine! Pot să fac fără zar! Şi de atunci, am făcut, 50 de ani, jocuri fără zar, fără hazard, dintr-o provocare!”, povestește Ioan Nicolau.

Creatorul de jocuri are un stil aparte de muncă. Pentru a concepe un joc educativ pentru copii, se documentează mai mult timp. Apoi desenează singur planşele şi construieşte cutia. La final, redactează regulamentul.

Mie îmi face plăcere, eu nu muncesc, eu mă distrez, tot ce am făcut coperţi de carte, grafică , tablouri, jocuri, ce nu am făcut, nu ştiu, am făcut din plăcere”, explică Ioan Nicolau.

În toate jocurile pe care le-a creat, Ioan Nicolau a strecurat şi o învăţătură pentru cei mici şi a refuzat să folosească zarurile.

Se spune că un joc, care după ce te-ai jucat şi ai pus capacul şi nu ai rămas cu nimic, nu te-a ajutat în procesul educaţiei e un joc prost! Jocuri cu zaruri, cu hazard , îi învaţă pe copil: „Eh, dacă am noroc, o să câştig!". În viaţă nu se câştigă cum vrea zarul, îţi faci tu singur drumul”, spune Ioan Nicolau.

Cum păcălea cenzura comunistă

În perioada comunistă nici jocurile pentru copii nu scăpau de cenzură. Ioan Nicolau îşi aminteşte cum verificau funcţionarii dacă respectă ordinele de la partid: „Printre jocuri am făcut unul care se chema Jocul proverbelor. Și acel joc conţinea 84 de proverbe. Secretara era foarte îndoctrinată şi a început să citească proverbele. Sigur a dat de proverbul „Peştele de la cap se împute”. Zice nu... asta îl scoatem... Și eu, cu o voce ispăşită: Dar de ce nu merge? Păi la copii să folosim cuvântul se împute! Bine, spunem de la cap miroase urât, nu îl scoatem cu miros cu tot. Toată lumea începuse să mustăcească!”, povestește Ioan Nicolau.

Ioan Nicolau a câştigat zeci de premii pentru creaţiile sale. Dar jocul care l-a făcut celebru şi care i-a rămas în minte este „Animale din continente”.

A fost cel mai cel, a fost iubirea mea...”, spune Ioan Nicolau. „Astea sunt originalele, pictate manual. Pictate de mine! Aşa era orignalul şi aşa au ajuns pe piaţă... Care a fost câştigul? Copiii învaţă despre animale de care nu au mai auzit şi le dă un rezumat. Vectorii mei au fost profesorii din licee, din şcoli. Era material didactic, pentru că nu exista un album zoologic şi le vorbeau despre aceste jocuri”, povestește Ioan Nicolau.

Cu toate că jocurile sale se vindeau foarte bine, Ioan Nicolau n-a mai fost plătit, după ce un coleg l-a turnat la partid.

Am câştigat ... o mulţumire sufletească, că bani...am luat la ţepe...”, spune Ioan Nicolau.

Astăzi, în epoca gadgeturilor, s-a aşezat praful peste jocurile inventate de Ioan Nicolau. Doar câteva sunt pe cale a fi tipărite, pentru a învaţa o altă generaţie de copii animalele pe continente sau descoperirile marilor exploratori. Mintea inventatorului de 86 de ani este la fel de ascuţită. El nu renunţă la visul sau de-o viaţă: acela de a crea jocul perfect.