Sari la conținut

Obiecte ce au aparținut filosofului Emil Cioran, vândute la licitaţie

 

Foto: Youtube

Doar şase loturi din aproape 70 de obiecte ce au aparţinut familiei Cioran au primit specificaţia „trimite ofertă post-licitaţie”. Restul au fost adjudecate.

Astfel, carneţelul de panseuri şi notiţe olografe aparţinând lui Emil Cioran, un obiect de o raritate extremă, potrivit organizatorilor, a avut un preţ de pornire de 900 de euro. Licitaţia s-a oprit la 1.400 de euro, casa aşteaptând o ofertă mai consistentă.

Al doilea cel mai valoros obiect ce a aparţinut familiei filosofului Emil Cioran, icoana pe sticlă „Duminica Tuturor Sfinţilor, Lancrăm (Valea Sebeşului)”, datând din ultimul sfert al secolului al XIX-lea, s-a vândut cu 4.250 de euro.

Cele mai dorite loturi de către cumpărători au fost obiectele de cult şi fotografiile. Astfel, o cruce din lemn, îmbrăcată în filigran şi decorată cu caboşoane policrome, datând din 1889, ce a împodobit casa părintească a lui Emil Cioran, s-a vândut cu 800 de euro, licitaţia pornind de la 100 de euro.

„Nu vă gândiţi că nu ştiţi la ce foloseşte menora din bronz ce a împodobit camera adolescenţilor Emil şi Aurel Cioran în casa de la Răşinari, gândiţi-vă că este un obiect care a aparţinut unui monstru sacru”, a spus, încercând să ridice preţul obiectului, Vlad Babenco de la Artmark. Lotul s-a vândut cu 600 de euro. În plus, icoana „Maica Domnului Îndurerată”, de factură occidentală, s-a vândut cu 1.400 de euro.

Celebra fotografie, devenită afiş, care-i înfăţişează pe Cioran, Eliade şi Ionescu s-a vândut la licitaţia de marţi, de la Palatul Cesianu-Racoviţă, cu 800 de euro. Două cărţi poştale trimise de Cioran părinţilor au fost achiziţionate cu 700 de euro fiecare.

Alte două loturi - ceasuri de birou în stil neo-rococo - au fost cumpărate cu preţuri de 500 şi 600 de euro, în timp ce pendula de şemineu ornată în stil Napoleon III, cu elemente de inspiraţie Empire, datând din perioada 1890-1899, a fost achiziţionată cu suma de 1.000 de euro.

Unul dintre obiectele pentru care Artmark a insistat la licitaţie pentru un preţ care să depăşească estimarea a fost biroul în stil Biedermeier la care a scris adolescentul Emil Cioran primele sale texte şi idei ce s-au materializat ulterior în volumul „Pe culmile disperării”, publicat în 1934. Biroul a fost adjudecat cu suma de 2.500 de euro.

Cel mai valoros obiect, garnitura de salon a familiei Cioran, achiziţionată de la Sibiu în 1926, în vremea adolescenţei lui Emil Cioran, însoţită de factura originală de achiziţie, estimată la 12.500 - 15.000 de euro, nu a fost adjudecat, urmând să fie trimisă o ofertă post-licitaţie.

Au fost însă vândute toate exemplarele din biblioteca Cioran, în special cărţile de filosofie.

Printre persoanele care au asistat la licitaţie s-au aflat scriitorul Horia Roman Patapievici, criticul de artă Pavel Şuşară şi politicianul Codrin Ştefănescu.

sursa: news.ro