Oraşul zeiţei înţelepciunii. Atena este plină de vestigii antice şi de locuri pitoreşti

Data publicării:
atena

Oraşul Atena a fost vizitat de turişti încă din cele mai vechi timpuri. În epoca modernă, vestigiile sale antice au fost tot mai bine puse în valoare, prin lucrări de restaurare şi iluminări speciale pentru a atrage atenţia străinilor.

Iar aceştia vin anual în număr mare număr să viziteze locurile în care a luat naştere, din multe puncte de vedere, civilizaţia Europei. Din România, se ajunge uşor în capitala greacă. Un zbor durează o oră şi jumătate, şi variază între 200 şi 300 de euro. Există şi zboruri charter, mai ieftine, însă în anumite perioade.

Cât priveşte cazarea, în oraş şi în împrejurimi sunt peste 500 de hoteluri, cu preţuri variate. Costurile cazării pleacă de la șase euro pe noapte, dacă vă mulţumiţi cu un pat, într-un dormitor comun, dintr-un hostel şi depăşesc 600 de euro, într-un hotel exclusivist.

În Atena, unele vizite sunt aproape obligatorii. Iar prima este Acropole, considerată inima vechiului oraş-stat. Fortificaţia uriaşă domină metropola, iar în Antichitate adăpostea marile temple şi tezaurul cetăţii, unde se înălţa uriaşa statuie din aur a zeiţei Atena, creată de Fidias. La intrare ne întâmpină Propileele, un vestibul din coloane imense, de unde începe drumul spre Parthenon şi Erechteionul, două măreţe sanctuare dedicate Atenei şi lui Poseidon. Înainte, descoperiți micul templu închinat zeiţei Nike, a victoriei. Un alt obiectiv este teatrul lui Dionisos, unde se jucau piesele lui Eschil, Sofocle sau Euripide. Acesta găzduieşte şi astăzi spectacole.

De altfel, în toate cartierele Atenei, de la Monastiraki la Kerameikos sau Kolonaki, sunt vizibile vestigii ale măreţei cetăţi. Arta bizantină este pusă în valoare prin bisericile ortodoxe din secolele IX şi1X iar stadionul antic de marmură îşi are replica în stadionul primelor Jocuri Olimpice ale erei moderne.

Astăzi, străvechea capitală elenă este un oraş viu şi plăcut. Piaţa Syntagma este inima Atenei moderne, iar la Palatul Parlamentului schimbarea gărzii de palicari este un spectacol pitoresc. Serile pot fi încheiate în Plaka, unde micile magazine şi tavernele au un farmec deosebit, prin ofertele de suveniruri, muzică şi mâncare grecească.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri