Oratia, cetatea ascunsă în pădure

Data publicării:
oratia

Cetatea Oratia a fost ridicată pe la 1.300 de localnici. Legeneda spune că o mâna de ajutor le-ar fi dat cavalerii teutoni, dar nu există documente care să o susțină.

Ruinele cetății se pot observa și de pe Dealul Sasului. Tot ce-a mai rămas din ele este un zid acoperit de brazi care seamănă cu un perete de munte. Dar, peisajul este de-a dreptul spectaculos.

Vechiul drum păstrează urme fragile din vremurile de demult.

Exista un pod mobil care se ridica seara și cobora dimineața, peste care treceau carele, căruțele cu mărfuri”, povestește Ion Lupu, profesor de istorie.

Zidul cetății domină întreaga vale. Se spune că pe aici trecea cel mai important drum care lega Țara Românească de Transilvania. Și Vlad Țepeș ar fi locuit o perioadă aici. În unele înscrieri spunându-se că domnitorul ar fi fost prins de turci în aceasta cetate.

Cei care se încumeta să se abată din drumul principal până la cetate au parte de o priveliște amețitoare asupra plaiului argeșean.

În zonă sunt foarte multe locuri frumoase care merită să fie vizitate, inclusiv peștera Dâmbovicioara.

Lucrurile s-ar putea îndrepta în viitor, pentru că autoritățile au de gînd să investească în refacerea relicvelor medievale și în promovarea turismului istoric, tot mai popular în România.

În vederea punerii în valoare a cetății Oratia avem în derulare în momentul de față un proiect comun cu Consiliului Județean Argeș, în vederea reabilitării și conservării ruinelor cetății Oratia, care sperăm ca pe viitor să aducă cât mai mulți turiști”, spune Sorin Bârloiu, reprezentantul primăriei Dâmbovicioara.

Planurile autorităților de a pune în valoare Cetatea Oratia ar fi mană cerească pentru turismul din zona. Până atunci, proprietarii de pensiuni se bazează pe rețeta sigură - peisaj superb, liniște - bunătăți tradiționale.

Traista ciobanului, papanașii sunt foarte căutați la noi, plăcinta cu brânză și stafide, toate produsele sunt făcute în pensiune”, spune Mihaela Secareanu, proprietar de pensiune.

Cetatea Oratia este situată la șase kilometri nord de Rucăr. Ruinele cetății sunt înscrise în lista monumentelor istorice din județul Argeș.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri