Palatul Parlamentului. Aleșii au respins filmarea unui documentar despre Dracula

Data publicării:
vlcsnap-2013-04-03-10h22m17s70

Senatorilor nu li s-a părut potrivită ideea unor filmări la Palatul Parlamentului pentru o nouă producţie despre Dracula, și asta chiar dacă le-ar fi adus un profit.

„Am primit o solicitare din partea unei televiziuni Terra X pentru un film cu subiect legat de istoria vampirilor și despre ideea care a stat la baza așa renumitului volum a lui Bram Stoker. (...) Nu am acordat acestă solicitare pentru a se filma în Parlamentul Românieio, Biroul Permanent nu a fost de acord cu breimstorc....”, a spus Cristian Dumitrescu.

„S-a crezut că nu este oportun, nu cred că avem vampiri pe aici...”, a conchis el.

Taxe mărite pentru închirierea sălilor

Decizia de respingere vine la scurt timp după ce aleșii au mărit taxele pentru închirierea spațiilor Palatului Parlamentului.

Deputaţii erau nemulţumiţi că nu câştigă mai mulţi bani din închirierea sălilor Parlamentului. Au căutat soluţii, aşa că vor să taxeze la sânge tot ce se întâmplă în curtea lor. Asta înseamnă că au de gând să ceară bani pentru filmarea unor reportaje de televiziune, pentru organizarea unor dezbateri ale societăţii civile sau pentru expoziţii.

Constrânşi de nevoi financiare, deputaţii au decis că nu mai este cazul să fie generoşi cu presa şi organizaţiile neguvernamentale.

„Suntem pe pierdere pe anumite zone și am limitat accesul la gratuități. Este o metodă tradițională în Parlamentul României, pe care o să o blocăm de acum înainte”, a declarat Valeriu Zgonea, președintele Camerei Deputaților.

Varianta de a scoate bani de la televiziunile străine care fac reportaje în Parlament şi de la firmele care organizează dezbateri în sălile Legislativului i-a preocupat intens pe cei din conducerea Camerei.

„În 2010 am avut 60% din săli date gratuit şi nu am făcut profit. Domnule secretar general (...) să le spuneţi că nu prea mai aprobăm aşa de uşor gratuităţi. Avem profit zero şi pierderi câte trei-patru miliarde pe an”, se plângea Valeriu Zgonea colegilor din conducerea Camerei Deputaţilor.

Cât costă un tur complet

Singura sursă de venituri a Camerei Deputaţilor este închirierea sălilor administrate de Centrul de Conferinţe, care a adus anul trecut un venit de 14 milioane de lei.

De la mese rotunde şi seminarii la summituri NATO şi petreceri. Are în total opt dintre cele mai frumoase săli din Palatul Parlamentului şi o suprafaţă impresionantă cu tot cu holuri şi parcări de 10.000 de metri pătraţi.

Deputaţii mai fac bani şi de pe urma celor care doresc să vadă cea mai mare clădire din Europa.

Tot centrul de conferinţe organizează şi vizitele care nu sunt deloc ieftine. Un tur complet, pentru o panoramă a oraşului de pe terasă și vizitarea subsolului costă între 35 şi 45 de lei. Turiștii plătesc în plus 30 de lei pentru a putea face fotografii, însă pentru profesioniști, taxa e mai mare: 100 de euro pe oră pentru fotografie şi 5.000 de euro pe oră pentru o filmare.

Deputaţii au anul acesta acelaşi buget ca în 2012, dar sunt cu 80 mai mulţi decât în legislatura trecută.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri