Palatul Sturdza de la Miroslava găzduiește 5.000 de obiecte de patrimoniu

Data publicării:
etno

Palatul Sturdza de la Miroslava a fost construit la începutul secolului al XIX-lea de boierul moldovean Vasile Beldiman. Acest edificiu a gazduit mai târziu Institutul de Educație pentru Fiii de Nobili, deschis în anul 1831. La începutul secolului al XX-lea, palatul a intrat în proprietatea principesei Olga Sturdza, care a înființat aici un orfelinat.

Câțiva ani mai târziu, s-a deschis Școala Superioară de Agricultură, iar principesa a donat atunci statului palatul, terenul agricol și toate dependințele. Din anul 1991 a devenit Grup Școlar, titulatură pe care și-a păstrat-o până astazi.

În prezent, în clădirea fostului palat se află un muzeu etnografic destinat agriculturii Moldovei, precum și biblioteca școlii. Muzeul funcționeaza în 12 săli, în care se află peste 5000 de obiecte de patrimoniu. Printre exponatele de valoare se află un costum tradițional bărbătesc de la sfârșitul secolului al XIX-lea, o cămașă de borangic din „auriu de China", cea mai fină matase naturală, dar și obiecte din ceramică tradițională din zona Iași.

Muzeul poate fi vizitat zilnic între orele 9.00 - 17.00 sau la cerere.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri