Parfumul Reginei Maria, expus la muzeu

Data publicării:
parfum regina maria

Sticluța cu parfum care i-a aparținut Reginei Maria a fost expusă la Muzeul Principia din Cetatea Alba Carolina. Parfumul regal Mon Boudoir a fost creat de Casa Houbigant din Paris, iar notele care predomină sunt de iris, violetă și bujor, florile preferate ale Reginei.

Parfumul Mon Boudoir a avut o istorie relativ scurtă, de doar 20 de ani, deoarece în anul 1938 a fost retras de la comercializare în semn de omagiu pentru regina Maria. Acum, casa din Paris a refăcut parfumul, însă sub o altă denumire și într-o altă sticluță.

Acum parfumul poartă numele de Quelques Fleurs Royales. Oamenii care trec pragul expoziției pot descoperi mireasma parfumului Mon Boudoir într-o replică.

Expoziția deschisă la Alba Iulia celebrează în același timp 140 de ani de la naşterea Reginei Maria, dar și 93 de ani de la încoronarea în Cetatea din Alba Iulia a Regilor Ferdinand și Maria. Vizitatorii pot descoperi și alte 200 de sticluțe cu parfum, folosite în perioada regală de doamnele din înalta societate.

„Unele dintre ele ajung în casele de licitație la câteva milioane de euro pentru că sunt realizate de artiști celebri. Este cunoscută o piesă care s-a vândut cu peste 7 milioane de euro pentru că era realizată de un artist la anilor 20”, spune Constantin Inel, directorul ajdunct al Muzeului Național al Unirii Alba Iulia.

Esenţele preferate de Regina Maria se regăsesc şi în parfumurile folosite astăzi de membrii Casei Regale. Georgian Gheorghe, reprezentantul singurei parfumerii exclusiviste din România care deține titlul de Furnizor al Casei Regale încă din 27 octombrie 2011, spune că Principesa Margareta preferă parfumurile florale, cu note de violete, dar şi liliac și lăcrămioară. Regina Ana adoră parfumurile floral-fructate, cu note de iris, pară și iasomie. Regele Mihai preferă parfumurile puternice cu acorduri lemnoase. Printre ingrediente se regăsesc santalul și cardamonul, iar Principele Radu folosește parfumuri cu note de ferigă, bergamotă și lavandă.

Expoziția deschisă la Alba Iulia poate fi vizitată până pe 1 decembrie. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri