PAȘAPORT DIPLOMATIC. Caii și trăsurile, elemente care aduc fast nunților regale în Suedia

Data publicării:
cai

Grajdurile regale reprezintă locul din care începe pregătirea pentru orice vizită oficială de stat pe care Regele Gustav al Suediei o primeşte. Clădirea ridicată la începutul anilor 1890 găzduieşte caii regelui, trăsurile oficiale, dar şi maşini de colecţie, care sunt utilizate în ceremoniile regale. Înainte de nunta prinţesei Madeleine, la grajduri este agitaţie mare. Curtea este plină de maşini albe, care poartă însemnele regale, dar caii şi trăsurile sunt elementele care vor aduce nunţii fastul poveştilor cu prinţi şi prinţese.

Şi cum vă pregătiţi pentru această ceremonie?

L.N: „A fost o pregătire îndelungată şi în fiecare zi, de la ora 8.00, caii sunt scoşi, exersăm cu ei”.

Aţi spus că este vorba despre o pregătire îndelungată. Când încep ei această pregătire?

L.N: „În ziua în care ajung aici, când au 4 ani. Trebuie să se obişnuiască cu traficul, cu zgomotul ambulanţelor, cu cel al maşinilor de pompieri şi cu toate zgomotele oraşului. Dar pentru acest eveniment pregătim caii de câteva luni, pentru că vor fi călăriţi "a la du main", sau postilion, asta înseamă că este un călăreţ care ţine hamurile de la calul din dreapta sa cu mâna stângă şi în timp ce călăreşte calul din partea stângă şi îl conduce cu mâna cealaltă. Şi sunt doi călăreţi care conduc patru cai, care sunt înhămaţi la caleaşca de la palatul regal până la debarcaderul regal, unde bărcile aşteaptă să conducă invitaţii şi proaspătul cuplu la reşedinţa regală de la castelul Drottningholm, unde va fi marea petrecere care urmează nunţii.

Cum sunt ei pregătiţi? Cum ar fi un program de antrenament într-o zi?

L.N: „El este unul dintre caii importanţi. Îl cheama Pal. Sunt antrenaţi foarte bine de la început, şi când au cam 6-7 ani pot începe să participe la vizitele oficiale de stat şi primele lucruri în care sunt folosiţi sunt audienţele la rege, când un nou ambasador vine în Suedia, el sau ea trebuie să îşi înmâneze scrisorile de acreditare Majestăţii Sale Regelui. Noi avem o tradiţie în Suedia, care oferă posibilitatea noului ambasador să meargă într-o trăsură regală de la Ministerul Afacerilor Externe până la Majestatea Sa Regele. Şi acestea sunt primele lucruri pentru care sunt folosiţi caii, pentru că este puţin mai simplu decât o nuntă regală sau o vizită oficială de stat, pentru că acolo este foarte mult public care face cu mâna, flutură steaguri şi strigă pe străzile Stockholmului”.

Harnaşamentele cailor regali sunt păstrate în cele mai bune condiţii de temperatură şi umiditate, pentru că cele mai multe dintre ele au şi 200 de ani vechime. Detaliile acestora sunt făcute din argint sau bronz şi pentru marele eveniment de astăzi, angajaţii de la grajduri le lustruiesc cu multă migală, pentru că orice detaliu contează.

Protocolul pe care călăreţii îl au de urmat atunci când însoţesc călare familia regală diferă în funcţie de eveniment. Pentru ca toată lumea să ştie exact ce are de făcut, există la îndemână modele explicative.

Această machetă ne oferă o idee despre cum va fi trăsura regală în timpul ceremoniei?

L.N: „Va arăta exact la fel cum arată aici, cu șase cai şi cu doi cai în spatele trăsurii şi un cal în plus din partea Gărzii Regale. Vor mai fi şi 13 soldaţi de la Garda regală ca escortă în faţa trăsurii şi încă 13 în spate”.

Trăsurile familiei regale au o cameră a lor. Fiecare dintre ele are un alt rol şi este folosită diferit, în funcţie de ocazie.

Sunt diferite caleşti pentru ocazii diferite?

L.N: „Da, cea mai importantă este caleaşca regală, din 1897, care a fost folosită pentru prima dată la aniversarea regelui Oskar al II-lea, din acea perioadă şi a reginei Sofia, care celebrau 25 de ani de căsnicie. Apoi am avut Expoziţia Stockholm în 1897, care a fost deschisă de Majestăţile Lor Regale, regele şi regina, care au venit la expoziţie în această trăsură oficială. 

Şi interiorul este original?

L.N: „Da, este original din 1897. Şi dacă este o vizită oficială de stat într-un moment când este vreme rea sau frig, atunci şeful acelui stat va fi condus de rege, la palatul regal, în această trăsură”.

O bună pregătire a unui eveniment presupune să te gândeşti la mai multe opţiuni de rezervă, care să ducă la bun sfârşit misiunea. În cazul în care vremea schimbătoare din Stockholm ar putea afecta nunta, responsabilii de la grajduri au pregătit pentru cuplul regal două maşini de epocă. Profesioniştii de la grajdurile regale ştiu să păstreze bunele tradiţii.

Sora mai mare a prinţesei Madeleine, moştenitoarea tronului Suedez, prinţesa Victoria este şi ea implicată în verificarea detaliilor pentru marele eveniment. Ea a primit cu zâmbetul pe buze salutările echipei „Pașaport diplomatic”.

Citiți și Nuntă în familia regală suedeză. Prinţesa Madeleine se mărită cu un bancher

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri