Paşaport diplomatic. Diplomaţii se implică în războiul împotriva infracționalității informatice

Data publicării:
infractiuni informatice cyber crime pasaport diplomatic 1

În secolul tehnologiei misiunea diplomaţilor are, la nivel global, noi coordonate. Lupta împotriva criminalităţii informatice este o preocupare a tuturor guvernelor lumii şi diplomaţii îşi asumă rolul de comunicator între mediile care au nevoie de protecţie şi cele care oferă astfel de servicii.

Toate informaţiile care ajung pe internet, indiferent de cât de bine sunt securizate, pot deveni ţinte ale criminalilor cibernetici. Şi cu cât secretul este mai mare, cu atât este mai atrăgător pentru cei care vor să facă bani ilegal.

Ambasada Elveţiei la Bucureşti şi Swiss Webacademy au adunat la un loc specialişti în protecţie a datelor informatice pentru a le prezenta celor interesaţi de siguranţa online noile metode de lucru ale infractorilor, dar şi noile soluţii de stopare şi prevenire a atacurilor.

Excelenţa Sa, Jean Hubert-Lebet, ambasadorul Elveţiei la Bucureşti s-a declarat impresionat de demonstraţiile făcute de tehnicienii români. Diplomatul elveţian a văzut de pildă cum se poate folosi un telefon mobil ca să îi asculţi pe alţii, sau la rândul tău, să fii ascultat.

„Este o problemă esenţială în materie de securitate a zilelor noastre, ştim toţi că tot ceea ce spunem este ascultat, poate fi ascultat şi că sunt telefoanele mobile, telefoanele fixe, calculatoarele, e-mail-ul etc etc. Şi multe companii nu ţin cont de riscurile care derivă din neprotejarea comunicaţiilor lor. Un obiectiv al acestei conferinţe a fost să testeze puţin piaţa, să vadă cine este interesat de aceste lucruri în România şi am fost foarte fericit să remarc interesul autorităţilor guvernamentale, reprezentate la nivel înalt în stat, fie că este vorba despre puterea executivă, sau de poliţie, sau de responsabili cu strategia, dar de asemenea şi companii româneşti. Aveţi aici în România companii remarcabile care fac treabă foarte bună pentru protecţia împotriva criminalităţii informatice”, a spus ambasadorul Elveţiei la Bucureşti.

În lume există şi servicii secrete specializate în războiul informatic. Sâmbătă de la 18.30 la Paşaport diplomatic, Balazs Barabas va discuta cu câţiva dintre membrii discreţi care au ca responsabilitate siguranţa mediului online.

„Am primit informaţii despre un nou atac împotriva unor ţinte de care suntem interesaţi, de exemplu o companie elveţiană. Primim informaţiile tehnice şi încercăm să colectăm alte informaţii pentru a stabili cine este în spatele atacului, sau cum a demarat atacul, când şi unde, apoi scriem un raport despre asta şi le transmitem altor companii care pot avea aceeaşi problemă. Astfel, companiile pot preveni asemenea atacuri în reţeaua lor”, a declarat pentru emisiunea de la Digi24, Mauro Vigniati, analist Serviciul de Securitate Federal al Elveţiei.

Metode de atac și de apărare, legiştii informatici care lucrează împreună cu agenţii serviciilor secrete, implicarea diplomatică la cel mai înalt nivel în lupta împotriva infracțiunilor informatice, despre toate acestea o ediţie specială a emisiunii „Paşaport diplomatic”, sâmbătă de la 18.30, la Digi24.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri