Sari la conținut

Pasiune pentru muzică. Un timişorean are o colecţie de peste 11.000 de viniluri

Acesta este un disc pe care l-am cumpărat cu tata, în 1973, eram pici, dar ţin minte şi acum când am mers la magazin, se vorbea despre această apariţie”, povesteşte Bogdan Puriş, arătând un disc al formației Phoenix.

În urmă cu 42 de ani, când a cumpărat acest disc, Bogdan nu-şi imagina că totul se va transforma într-o pasiune mistuitoare şi destul de costisitoare, mai ales în perioada comunistă.

„Costau destul de mult discurile la vremea aceea, raportat la salariu, în sensul că dintr-un salariu normal, uzual îţi luai 4-5 sau 6 discuri”, spune Bogdan Puriş.

Însă banii n-au fost o barieră. Aşa că, de la an la an, discuri cu muzică de toate felurile au poposit pe rafturile tot mai numeroase ale bibliotecii lui Bogdan.

N-am o statistică foarte exactă, dar tot cresc. 10.000 erau şi acum un an, probabil că vor fi vreo 11.000. Nu le-am mai numărat de atunci. Este un produs exclusivist, dintr-odată este pus pe un piedestal. Cu toate că nu se mai aud purecii care se auzeau pe vremuri, la aparatele noi se aude mult mai bine şi e o plăcere să îl asculţi”, a spus Bogdan Puriş.

Pasiunea lui Bogdan pentru discurile pe vinil, într-o eră în care aproape toată muzica circulă în format virtual, este susţinută şi de muzicieni, care spun că nimic nu se compară cu sunetul discului.

„Vinilul are o calitate foarte interesantă - că reproduce sunetele care noi le distingem cu urechea. Pe CD, în schimb, poţi pune toate nebuniile, poţi pune nişte frecvenţe joase pe care urechea nu le aude”, explică muzicianul Emil Kindlein.

Acum, pasiunea lui Bogdan pentru discuri a început să dea roade. „Am privit-o ca pe o investiţie şi, când vroiam să îmi cumpăr ceva care costa o anumită sumă de bani, cel mai uşor mi-a fost să îmi vând din discuri”, povestește Bogdan Puriş.

Preţul unui vinil cu muzică nouă este de aproximativ 20 de euro, însă un disc de colecţie, în stare bună, porneşte de la câteva sute de euro şi poate ajunge chiar la câteva mii.