Sari la conținut

Pasiune transformată în profit. Povestea succesului unui crescător de găini 

Adrian Gherghel are 32 de ani şi este unul dintre fermierii români care şi-a început în copilărie afacerea pe care o administrează acum. Tânărul recunoaşte că, la început, toţi din jurul său au fost sceptici că va reuşi.

Adrian Gherghel, fermier: Pasiunea pentru găinile de rasă am dezvoltat-o undeva pe la 13 ani, la o trecere în piaţă am văzut la un bătrânel două găinuşe de rasă şi am întrebat cât fac. Şi mi-a spus că 70 de lei. Zic super, vin să le cumpăr! Lumea speriată acum 18 ani, atâţia bani pe o găină.

Tatăl fermierului îşi aminteşte că, la începutul anilor 2000, a fost cu fiul său să cumpere prima găină din rasa Brahma, practic exemplarul cu care tânărul a început afacerea.

Victor Gherghel, tatăl lui Adrian Gherghel: Ne-am dus şi am luat Brahma şi a costat două milioane şi jumătate atunci. Şi de la acea Brahmă columbiană a început el să fie crescător de Brahme. A avut brahme columbiene, albe. A fost an şi nu aş vrea să exagerez prin 2009-2010 când a avut şi 400 de bucăţi.

Investiţia făcută în prima gâină cumpărată a reuşit să o recupereze în următorul an. A folosit banii câştigaţi pentru a construi adăposturi pentru păsări, dar şi pentru a îmbunătăţi rasa de găini Brahma. Fermierul susţine că pe lângă pasiune este nevoie şi de multă grijă într-o astfel de afacere.

Adrian Gherghel, fermier: Din punct de vedere financiar mănâncă tot mălai, grâu, ca restul păsărilor, dar în plus au nevoie de o atenţie în plus la vitamine, medicamentaţie şi furaje în perioada de creştere a puilor.

Profitul unei astfel de afaceri vine din valoarea pe care o are o pasăre Brahma, denumită şi „Uriaşul găinilor”. Un exemplar costă între 70 şi 150 de euro, iar un ou este vândut cu preţuri între 6 şi 12 lei. Următorul pas pentru fermierul din Baia Mare este participarea la Expoziţia Europeană de Găini.