Paul Walker, Heath Ledger sau Bruce Lee. Ce se întâmplă când un actor moare în timpul filmărilor?

Data publicării:
Untitled-1

Evoluţia efectelor speciale generate pe calculator presupune că în curând niciun actor nu va mai fi de neînlocuit. Dar până acum, în istoria cinematografiei, producătorii au apelat la tot felul de trucuri atunci când erau luaţi prin surprindere de moartea unui membru al distribuţiei. Iar în aceste cazuri, curiozitatea publicului este atât de mare, încât producţiile cu un actor care a încetat din viaţă au încasări spectaculoase.

Aşa s-a întâmplat cu „The Dark Knight”, din anul 2008, cu Heath Ledger, care a încasat peste un miliard de dolari, cu aproape 700 de milioane de dolari mai mult decât producţia anterioară din serie, „Batman Begins”.

Ștefan Dobroiu, critic de film: „Moartea unui actor pe în timpul mijlocul filmărilor cred că este cel mai mare coşmar pe care îl poate avea un producător. Trebuie să faci ceva şi să mergi mai departe. Oricât de mult îţi suplimentează bugetul. Se poate discuta despre omagiu în cazul resuscitării digitale a unui actor. Sunt totuşi convins că în general profitul este cel vizat în momentul în care investeşti zeci, sute de milioane într-o producţie de anvergură, practic îţi pierzi toată investiţia dacă decizi să opreşti producţia şi să arunci filmul la coş. Evident curiozitatea publicului, dorinţa de a vedea dacă se vede, nu se vede, sunt evidente efectele speciale, sunt scene în care se observă tertipuri de regie”.

Heath Ledger încheiase filmările la „The Dark Knight” și era în toiul producţiei pentru „The Imaginarium of Doctor Parnassus”, de Terry Gilliam cand a murit. Pentru că producţia avea un buget foarte mic, producătorii au vrut să renunţe complet la proiect.

Ștefan Dobroiu, critic de film: „Doctor Parnassus, cum a fost tradus în română, a avut noroc, ca să zic aşa. A avut un mare ghinion, dar în acelaşi timp şi noroc, pentru că moartea lui Heath Ledger a survenit atunci când Terry Gilliam se pregătea să filmeze scenele fantastice din film. Practic scenariul lui a putut fi rescris în aşa fel încât imaginea personajului lui Heath Ledger să poată fi interpretată, schimbată, de alţi actori. N-are rost să discutăm acum calitatea filmului, totuşi acesta chiar impresionează prin faptul că s-a salvat. Era filmat mult mai puţin decât „Furios şi iute” în timpul morţii. Practic prima reacţie a producătorilor a fost să renunţe la producţie. S-a discutat foarte serios. Numai că, iată, a fost o soluţie improvizată care până la urmă a funcţionat. Trei actori, trei nume cunoscute, care au dorit să-i aducă un omagiu lui Heath Ledger. Rezultatul final nu suferă din cauza morţii actorului, suferă din cauza scenariului şi a regiei mai degrabă. Nu e deloc deranjantă lipsa lui Ledger. Cei trei actori, Jude Law, Johnny Depp şi Colin Farrell au dorit să aducă un omagiu lui Heath Ledger şi am înţeles că pur şi simplu au intrat în producţie fără să ceară un onorariu. Practic salvând filmul”.

O altă moarte care a șocat lumea filmului este cea a actorului Paul Walker, în noiembrie 2013. Actorul a decedat într-un accident de maşină, chiar în timpul filmărilor la al şaptelea lungmetraj din seria care l-a lansat, „Fast & Furious”. Producţia a intrat atunci într-o pauză, pentru ca studiourile şi regizorul James Wan să decidă cum să continue. A trecut un an şi jumătate, iar weekendul acesta a avut loc premiera „Furious 7”. Pe generic figurează Walker. Cum au reuşit producătorii să îl... reînvie pe actor pentru scenele pe care nu le filmase?

Ștefan Dobroiu, critic de film: „În momentul în care ai în spate o producţie cu un buget de 200 de milioane de dolari, cum este cazul lui Furios şi iute 7, evident că aceasta nu e o soluţie. Şi-au folosit un mix de metode. I-au chemat pe fraţii lui Paul Walker, care seamănă foarte bine. Au exact aceleaşi trăsături şi cu ajutorul unor efecte speciale i-au folosit pentru noi filmări. Apoi au folosit scene vechi din filme anterioare, care picaseră la montaj. Plus multe multe efecte speciale ale celor de la Weta, compania lui Peter Jackson, care sunt poate cei mai tari în domeniul efectelor speciale. Din câte am înţeles, bugetul a fost de 50 de milioane pentru toată această desfăşurare de forţe în ceea ce priveşte efectele speciale, pentru ca filmul să fie terminat. Evident că felul în care s-a petrecut tragedia a făcut ca toată lumea să vorbească despre Furios şi iute 7, cinic vorbind, asta a ajutat producţia”.

Călătorim în timp și ajungem în anul 1982. Atunci a fost lansat „Trail of the Pink Panther”, la doi ani dupa ce actorul Peter Sellers încetase din viaţă. Producătorii au susţinut că este un omagiu pentru geniul comic. Dar rezultatul final duce mai degrabă cu gândul la exploatarea imaginii acestuia. Producţia a fost realizată din scene care au picat la montaj în alte filme din serie. Personajele îşi schimbă vârsta de la o scenă la alta, iar maşinile şi hainele sunt câteodată absolut demodate. În câteva scene de legătură, Sellers a fost înlocuit de o dublură care are faţa ascunsă de bandaje. Dar motivul nu a fost niciodată explicat.

Coincidență? Blestem? Atât Bruce Lee cât şi fiul său, Brandon Lee, au murit în timp ce lucrau la producţii cinematografice, dar la distanţă de două decenii unul de celălalt.

Bruce Lee filmase 100 de minute din „Game of Death”, un proiect personal, pe care l-a suspendat pentru a juca în „Enter the Dragon”. Lee a murit în urma unei reacţii alergice la un analgezic, în anul 1973.

Regizorul lui „Enter the Dragon” s-a decis că vrea să lanseze „Game of Death” în cinematografe. Producţia a avut premiera în anul 1978. Pentru a profita şi mai mult de pe urma legendei kung fu, în anul 1981 a fost lansat „Game of Death II”, care includea imagini în premieră din „Enter the Dragon”.

Ștefan Dobroiu, critic de film: „Filmul "Game of Death", care practic ar fi trebuit să-l aibă ca protagonist pe Bruce Lee, a fost terminat şi cu nişte decizii absolut dubioase sau controversate din partea regiei. Într-una din scene, în care personajul lui Bruce Lee îşi înscenează moartea, a fost folosită o imagine cu chiar trupul neînsufleţit al actorului de la înmormântarea sa din viaţa reală. Pe lângă alţi actori care au terminat filmările i-au terminat scenele lui Bruce Lee. Personajul său trebuia să se travestească, să se deghizeze, să-şi schimbe înfăţişarea, să poarte machiaje elaborate ca să nu fie recunoscut, iar asta a ajutat producţia să fie terminată şi cu ajutorul altor actori”.

Filmul „The Crow” a fost lansat în anul 1994 şi spune povestea unui tânăr ucis care învie pentru a se răzbuna pe cei care l-au omorât. Interpretul tânărului, Brandon Lee, a murit în timp ce se afla pe platoul de filmare.

Ștefan Dobroiu, critic de film: „În cazul lui Brandon Lee, şi "Corbul", e posibil să fie unele dintre primele una dintre primele situaţii în care s-au folosit imagini CGI pentru a finaliza filmările. Ştim deja că din cauza unei greşeli de recuzită, nişte gloanţe oarbe nu i-au fost chiar atât de oarbe şi actorul şi-a pierdut viaţa”.

Tragedia s-a întâmplat cu doar trei zile înainte de terminarea filmărilor. Echipa de producţie a decis să facă o pauză pentru a rescrie câteva scene. Această hotarare a dus la mărirea bugetului de la 15 milioane de dolari, la 23 de milioane. „The Crow” a fost un succes neaşteptat şi a încasat 50 de milioane de dolari.

Ștefan Dobroiu, critic de film: „S-a folosit o imagine scanată, un compozit de imagini ale actorului şi cu ajutorul unor dubluri şi al altor efecte speciale au reuşit să termine filmările. Iar evident, în cazul acesta decesul a ajutat foarte mult filmul pentru că a fost şi un mare succes de casă şi de critică şi toată lumea a spus că nu se vede absolut deloc care secvenţe sunt modificate şi care îl au pe Brandon Lee în carne şi oase pe platou”.

Actorul veteran Oliver Reed a murit în timpul producţiei la „Gladiator”, de Ridley Scott, în urma unui atac de cord. Pentru cele câteva scene pe care nu apucase să le filmeze, studiourile au plătit 3,2 milioane de dolari companiei de efecte speciale. Scenele respective au ocupat două minute din varianta finală a "Gladiatorului".

Ștefan Dobroiu, critic de film: „Au folosit mai multe imagini ale actorului şi pentru că acesta mai avea şi replici de pronunţat în film, acea mască realizată pe calculator a trebuit să fie şi animată pentru ca aceste scene să fie terminate. Practic nu se vede. Nu-ţi dai seama în film ce scene au fost realizate cu efecte speciale şi ce scene l-au avut pe actori pe platou”.

Expresia „The show must go on” este valabilă şi pentru industria cinematografică. Dacă mizele sunt destul de mari financiar pentru producători, actorii pot reînvia pe marele ecran. Actorul Philip Seymour Hoffman era extrem de respectat la Hollywood. Moartea lui a survenit în timpul filmărilor la ultima parte din seria „Hunger Games”, în anul 2014, iar producătorii au declarat că nu îl vor reface digital pe actor, că vor „falsifica” o interpretare. Pentru toate celelalte proiecte, însă, banii dictează!

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri