Sari la conținut

Pensiuni-muzeu. Un medic de familie a cumpărat şi restaurat patru case bucovinene vechi

Povestea Doinei Savin începe în urmă cu mai bine de 30 de ani, pe vremea când era studentă. Colecționa obiecte vechi - tablouri, țesături, aparatură electrică și electrocasnică, toate găsite pe la vecinii mai în vârstă. Le depozita în casa bunicii şi se gândea pe atunci să înființeze un muzeu al Câmpulungului.

Doina Savin: „Mi-am schimbat ușor această dorință de a face numai muzeu în dorința de a arăta celor care vin, celor care ne calcă pragul cum se trăia acum 100, 100 și de ani”.

Doina Savin este medic de familie, dar, de cinci ani se dedică aproape complet pasiunii sale. Ea şi soţul ei au deschis până acum trei pensiuni în case vechi, recondiţionate.

Soțul doamnei, Ciprian Savin, s-a ocupat în special de relocarea caselor cumpărate de la proprietari din apropierea Câmpulungului. Este vorba despre Casa Mică, Casa Lac, Căsoaia și Casa Nouă - patru tipuri de locuințe tradiționale vechi de aproape 150 de ani.

Ciprian Savin: „Am încercat să găsim case care erau abandonate, care se vedea că nu-s locuite și pe care proprietarii au fost dispuși să renunțe la ele pentru că ... există acel concept sau gândire că nu ne vindem casa bătrânească că nu e bine. Practic au fost oameni care au înțeles că le mai dăm încă cel puțin 100 de ani de viață caselor”.

În vechile case, podul a fost reamenajat pentru a fi locuibil.

Gazdele recomandă oaspeților care ajung în zonă să nu rateze vârful Rarău cu drumul Transrarău, cheile Moara Dracului și Codrii seculari de la Slătioara, cel mai vechi parc natural din România, unic în țară.