Sari la conținut

Perla Bucovinei. Vatra Dornei are cel mai lung traseu de telescaun din țară și ozonul de calitatea cea mai înaltă

Vatra Dornei este situată la 110 km de Suceava și 82 km de Bistrița Năsăud. Orașul este amplasat la confluenţa râurilor Dorna, Neagra Şarului şi Bistriţa și este cunoscut încă din secolul al XIX-lea pentru resursele bogate de apă minerală. Turiștii pot alege Vatra Dornei pentru tratarea diverselor afecțiuni, dar și pentru relaxare.

Petru Ariciuc, șef serviciu Turism Salvamont, enumeră câteva dintre atracțiile locului: „Parcul balnear care a fost inaugurat în 1910, atunci a și concertat pentru prima oară fanfara în parc. Este declarată ca zona cu ozonul cu cea mai înaltă calitate din țara. Avem două muzee apreciate de turiști - Muzeul Etnografic, Muzeul de Științe ale Naturii. Pot să facă o plimbare cu telescaunul. Este cel mai lung telescaun din țară. Pot să coboare pe jos să culeagă fructe de pădure”.

În fiecare an, peste 40.000 de turiști aleg să își petreacă vacanța în Vatra Dornei. Resursele naturale de aici sunt exploatate doar de investitorii privați. Aceștia au investit în complexuri moderne, specializate pe diverse tratamente.

În prețul camerei, pacienții dispun de mic dejun, bufet suedez, piscină încălzită, saună umedă, saună uscată și sală de fitness. În cadrul bazei de tratament avem saloane de masaj, avem băi galvanice, băile de carbon, băile de plante și împachetările cu parafină. Băile de carbon acționează asupra circulației, iar băile de plante sunt bune pentru răceli și pentru relaxare. Împachetarile cu parafină acționeaza asupra unor zone dureroase, cum ar fi lombară, toracală, cervicală, umăr, cot, glezne”, explică Eduard Zoltan, kinetoterapeut.

Unii pacienți se simt mai bine după doar câteva ședințe de tratament.

După o zi petrecută la izvoarele minerale, cei care doresc să exploreze împrejurimile au la dispoziție telescaunul care face legătura intre Vatra Dornei și Dealul Negru sau pot pleca în excursii la Poiana Negri și Poiana Stampei.

Tradiţiile păstrate cu sfintenie de localnici sunt un alt motiv pentru care turiştii aleg să vină în Bucovina.

Noi facem agroturism. Mult dăm laptele, carnea, păstravul din gospodaria proprie, dulcețurile de casă, afinata la primire când vin din toate părțile lumii. Pe turiști îi întâmpinăm cu o afinată”, spune Dănuț Vandra, proprietarul unei pensiuni.

Vatra Dornei este deja un brand și asta vinde. Din punctul meu de vedere, nu s-a mai făcut mai nimic în zonă. Vatra Dornei este un oraș mai prăfuit decât ar trebui să fie, dar locul ăsta este un loc care oferă un plus față de ceea ce s-a întâmplat în ultimul timp în zonă, în domeniul turismului”, afirmă Oana Maidan, administrator de pensiune.

Pentru o zi de cazare și de tratament, trebuie să plătiți între 150 și 200 de lei. Dacă vă gândiți să alegeți Vatra Dornei pentru relaxare, oferta pensiunilor este variată: de la două la patru margarete. Prețul unei nopți de cazare este cuprins între 50 și 230 de lei pentru o camera dublă, cu mic dejun inclus. În acesti bani, unele pensiuni oferă și acces la spa, sală de fitness și spațiu de joacă pentru copii. Iar dacă sunteți amatori de senzații tari, nu trebuie să ratați river rafting-ul, plimbările cu ATV-ul sau mountain bike-ul.