„Pluton, năvăliţi, ura!” Turiştii învaţă istoria „live” la Festivalul de Reconstituire Istorică de la Râşnov

Data publicării:
rasnov

Turiştii sosiţi la Râşnov au avut parte sâmbătă de o lecţie de istorie în aer liber, la Festivalul de Reconstituire Istorică. Grupurile de dorobanţi cu uniforme din 1877 şi demonstraţiile de luptă specifice teatrelor de război din Afganistanul din zilele noastre au fost piesele de rezistenţă care au atras atenţia spectatorilor.

Păstrează formaţia! Plutoni, năvăliţi. Ura!” Aşa începea atacul în 1877, în timpul Războiului de Independenţă al României. Militarii purtau uniforme asemănătoare portului ţărănesc, iar pe cap aveau căciuli cu pene. Astăzi, echipamentul soldaţilor, armele şi tacticile de luptă sunt altele. Diferenţele majore dintre războaiele de atunci şi cele de acum s-au reflectat la Râşnov.

Horia Şerbănescu, vicepreşedinte al Asociaţiei 6 Dorobanţi, evidenţiază plusurile şi minusurile apărute între epoci: „Concluzia principală e una tristă: oamenii au dezvoltat mijloace ucigătoare foarte performante. Dar partea pozitivă este că, spre deosebire de atunci, e o grijă tot mai mare pentru protejarea militarului, ceea ce nu se întâmpla. Viaţa unui ostaş costă mult mai mult astăzi.

La lecţia de istorie în aer liber din cadrul Festivalului de la Râşnov au asistat peste 200 de curioşi. Aflat la cea de-a cincea ediţie, el aniversează şi cei 135 de ani împliniţi de la încheierea Războiului de Independenţă, motiv pentru organizarea acestor demonstraţii.



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri