Premiu. „Cronicile genocidului” de Radu Aldulescu, cel mai bun roman românesc

Data publicării:
roman conici

Romanul „Cronicile genocidului” de Radu Aldulescu înfățișează societatea românească a anilor 2000. Eroul principal al cărții este Robert, zis Diavolul, un bărbat de 60 de ani cu meserii marginale, care lasă traiul scump din Capitală și se mută într-un oraș de provincie.

„Personajele lui Aldulescu parcă se izbesc de tine pe stradă după ce citești cartea. Sunt foarte puternice. Se vede că este un scriitor nu doar foarte creativ, ci și un bun observator al realității”, spune Virginia Costeschi, blogger.

În competiție au intrat 56 de romane, iar în final au rămas doar cinci. Selecția a fost făcută de un juriu format din critici literari.

„Pentru noi criteriul decisiv este valoarea. Dacă o carte are valoare, nu ne interesează ce formulă a adoptat autorul ca s-o construiască”, explică Alex Ștefănescu, critic literar, președintele juriului.

24 de bloggeri au citit cele cinci romane finaliste și au avut ultimul cuvânt în alegerea câștigătorului marelui premiu în valoare de 10.000 de euro.

„Sper să-și facă loc și în preferințele publicului românesc, obișnuit mai mult cu literatura străină”, spune Dragoș Butuzea, blogger.

„Să câștige o carte nu numai care are o arhitectură impecabilă, dar care și prinde la public Oamenii să vorbească despre cărți, să intre în librării, să cumpere cărți, să citească autori români”, a detaliat Mario De Mezzo, președintele Asociației „Casa de Cultură”.

Adriana Nedelea, jurnalist Digi24, a fost gazda ediției din acest an a evenimentului.

„Este prima oară când prezint un astfel de eveniment și m-am bucurat foarte tare să fiu aici în numele Digi24. Televiziunea de știri care pune accent pe fenomenul cultural”, a spus Adriana Nedelea.

Premiul literar „Augustin Frățilă” este cel mai mare acordat până acum, în România, pentru o creație literară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri