Problemele economice ale Rusiei ar putea ieftini vacanţele românilor

Data publicării:
grecia mediafax-1

În 2013, înaintea izbucnirii conflictului din Ucraina, aproape 700.000 de turiști ruși au vizitat Bulgaria. Unii turoperatori de la sud de Dunăre spun că, anul acesta, numărul lor ar putea fi chiar și cu 70% mai mic. La fel de rău stau lucrurile și în Turcia și Grecia, care de asemenea erau destinații preferate de ruși.

Însă turiștii români ar putea avea de câștigat din această situație, spune Alin Burcea, patronul unei agenții de turism. Citat de Mediafax, acesta a declarat că Turcia, Grecia și Bulgaria au fost nevoite să păstreze tarifele de anul trecut sau chiar să le scadă cu câteva procente, în încercarea de a atrage alți turiști, cu care să compenseze lipsa rușilor.

În Grecia, de exemplu, sejururile vândute de turoperatorii și agențiile de turism din România costau în medie aproximativ 410 de euro. La cel mai recent târg de turism, prețul mediu al unui sejur în această vară a scăzut până la 350 de euro.

În 2013, turiștii ruși au lăsat în Grecia nu mai puțin de 1,3 miliarde de euro, în creștere cu peste 40% față de 2012. Aproximativ un milion de ruși au vizitat litoralul elen. Deși nu oferă numere concrete, hotelierii greci se așteaptă ca numărul lor să fie mult mai mic anul acesta.

Totuși, chiar dacă românii ar putea să compenseze măcar o parte din încasări, operatorii din sectorul turismului încearcă totuși să îi aducă înapoi pe turiștii ruși și realizează oferte speciale pentru ei. Guvernul Turciei este dispus inclusiv să subvenționeze kerosenul avioanelor care vin din Rusia, într-o încercare de a ieftini biletele turiștilor. Însă este clar că administrația de la Ankara încearcă în același timp să aducă turiști și din alte țări. Subvenția pentru carburant le va fi oferită și vizitatorilor din Iran. Iar la vizita sa la București, președintele turc, Recep Erdogan, a vorbit și despre o colaborare mai strânsă cu România privind turismul.

Turcia este una dintre țările care depind cel mai mult de veniturile turiștilor din Rusia. Înainte de izbucnirea conflictului din Ucraina, nu mai puțin de 3,5 milioane de turiști ruși vizitau Turcia, fiind pe locul al doilea după cei 5 milioane de germani.

Însă, în același timp, Turcia pare una dintre țările care s-au pregătit cel mai mult pentru reducerea impactului problemelor din Rusia. Unele asociații turistice turcești estimează că numărul turiștilor ruși nu va scădea, ci va crește anul acesta. Ar putea fi însă o estimare extrem de optimistă, având în vedere că lira turcească rămâne cu aproximativ 30% mai puternică față de rubla de anul trecut. Ceea ce înseamnă automat că puterea de cumpărare a turistului rus în Turcia este cu 30% mai mică.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri