Sari la conținut

Producător BBC, despre ”Planet Earth II”: Un dezastru pentru natura sălbatică a lumii

Martin Hughes-Games, producător şi prezentator al programului ”Springwatch”, difuzat de BBC, spune că serialul de istorie naturală ”Planet Earth II” al lui David Attenborough ignoră pagubele create de om şi că este un dezastru pentru natura sălbatică a lumii, informează The Guardian, preluat de News.ro.

David-Attenborough_web_1024

Captură Planet Earth 2/BBC

Programul BBC, al cărui prim sezon difuzat în decembrie a fost urmărit de peste 12 milioane de telespectatori, prezintă, în opinia lui Hughes-Games, o fantezie despre lumea sălbatică, care ignoră stricăciunile făcute de om asupra speciilor de pe glob.

Într-un atac direct la adresa serialului lui Attenborough, care include coloana sonoră compusă de Hans Zimmer şi a reprezentat cea mai urmărită emisiune de istorie naturală din ultimii 15 ani, Hughes-Games susţine că realizatorii au omis să arate probe legate de extincţia în masă, date cel mai recent de World Wide Fund for Nature şi de Zoological Society of London, care arat că, în perioada 1970 - 2012, numărul vertebratelor de pe glob a scăzut cu 58%.

”Astfel de programe fac ca exterminarea în masă din întreaga lume să nu existe. Producătorii continuă să meargă în parcurile şi rezervaţiile care se reduc rapid pentru a realiza filmele - creând o lume frumoasă, ispititoare şi fantastică, o utopie în care tigrii încă rag liberi şi nestingheriţi, unde natura există ca şi când omul nu ar fi trecut niciodată pe acolo”, a mai afirmat Hughes-Games.

Rezultatul este acela că Attenborough şi alţii ”liniştesc publicul dând un fals sentiment de siguranţă”, a menţionat el. ”Nu este permis vreunui indiciu al dezastrului continuu să distrugă iluzia”.

Totuşi, scrie The Guardian, Attenborough s-a folosit de serial pentru a pleda pentru conservare. La finalul ultimului episod, el a vorbit despre ”responsabilitatea noastră de a face tot ceea ce ne stă în putere pentru a crea o planetă care să fie casă nu doar pentru noi, dar pentru toate vieţuitoarele Pământului”.

În plus, el a spus că programele sale reuşesc să ţină numărul tot mai mare al oamenilor care locuiesc în mediul urban aproape de natură. ”Cum depindem de natură, înţelegerea este supremă. Televiziunea poate face această legătură mai bună ca niciodată, în anumite feluri”, declara Attenborough în luna octombrie, la lansarea serialului.

BBC nu a comentat declaraţiile făcute de Hughes-Games.

Prezentatorul TV a mai afirmat că nu susţine ca programe de genul ”Planet Earth II” să nu fie făcute, ci că ”fantezia ar trebuie să fie în balanţă cu realitatea”. El a solicitat BBC să îşi ia angajamentul pentru realizarea mai multor programe dedicate istoriei naturale, care să vorbească făţiş despre conservare, dar şi includerea unor astfel de teme în alte seriale şi în emisiunile pentru copii.

David Attenborough, născut pe 8 mai 1926, este naturalist şi prezentator TV. Considerat o veritabilă ”comoară naţională” a Marii Britanii şi devenit celebru pe plan mondial în special datorită vocii sale inconfundabile, David Attenborough s-a remarcat în calitate de realizator şi narator al unui număr impresionant de documentare de televiziune despre natură şi viaţa animalelor sălbatice. Este fratele mai tânăr al regizorului Richard Attenborough, care a murit în 2014. În vara anului 2016, o specie nou descoperită de leu marsupial, ai cărei reprezentanţi aveau mărimea unor pisici şi au dispărut de pe Terra în urmă cu cel puţin 18 milioane de ani, a primit numele celebrului naturalist britanic.

Pe aceeași temă