Programul de școală, pregătit din vacanță. Recomandările medicilor

Data publicării:
copil loc de joaca

Ioana Panache recunoaşte că va fi un chin să îl trezească pe băieţul ei, David, în vârstă de 8 ani. Adoarme numai după miezul noptii. Pentru a-l determina să se dea jos din pat dimineaţa, mama îi promite cadouri.

„E un chin pentru el să se trezească la ora 7, dar ce să facem, trebuie, nu?”, spune ea.

Și David recunoaște că „e un pic greu” să se trezească devreme.

Există şi părinţi fericiţi, pentru care cele trei luni de vacanţă nu s-au transformat într-o bătălie cu somnul de dimineaţă.

Numărul de ore de somn de care au nevoie copiii în fiecare noapte depinde de vârsta celor mici.

Medicii recomandă 8-9 ore de somn pe noapte pentru adolescenți, 9-10 ore pentru elevii de gimnaziu și 10-11 ore pentru cei din clasele primare.

Medicii recomandă ca trecerea de la programul de vară, la cel de şcoală să se facă treaptat, cu cel puţin o săptămână înainte de începerea cursurilor.

Perioada de tranziţie este extrem de importantă, avertizează psihologii. Altfel, apar probleme de adaptare.

Trebuie să ne asumăm consecinţele. Ce înseamnă asta? Scandaluri, ciondăneli, observaţii de la şcoală, teme nefăcute”, spune psihologul Jeni Chiriac.

„Or să fie somnoroşi dimineaţa, ăsta e primul semn, în al doilea rând o să se concentreze mai greu la lecţii, nu o să îi stea mintea la lecţii, o să se uite pe geam”, spune și medicul de familie Cristian Sever Oana.

Părinţii mai au la dispoziţie aproape două săptămâni pentru a-i pregăti de cursuri pe cei mici. Anul şcolar 2014-2015 începe luni, pe 15 septembrie. Prima vacanţă pentru clasele primare e prevăută între 1 şi 9 noiembrie. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri