Sari la conținut

Proiect româno-bulgar pentru realizarea unui muzeu subacvatic

Este o părere care se aude din ce în ce mai des la malul mării şi este susţinută nu doar de profesori universitari şi de muzeologi, ci şi de agenţii de turism care spun că oamenii sunt interesaţi de istoria locurilor pe care le vizitează.

Răzvan Pantelimon este profesor universitar. A predat doi ani în Chile şi vrea să aducă la malul Mării Negre conceptul de turism cultural şi istoric pe care l-a văzut acolo.

Răzvan Pantelimon, profesor de ştiinţe politice: „Ceea ce este interesant și ar putea fi aplicat și la noi, zona exploatării patrimoniului scufundat, pentru că zona costieră a statului Chile, având o suprafaţă de 4500 de kilometri este o zonă extrem de bogată în resurse, epave în primul rând”.

Un proiect româno-bulgar îşi propune realizarea unui muzeu subacvatic, însă momentan se află în faza de descoperire şi cartografiere a epavelor. Până când acesta va fi gata, turiştii ar putea face însă scufundări în anticul port Callatis, construit în secolul al VI-lea înaintea erei noastre. Ruinele sale se află la aproximativ 10 metri adâncime.

O iniţiativă inedită a fost organizarea unei galerii de artă în cel mai mare parc acvatic de pe litoral, care anul trecut a fost vizitat de 130.000 de turişti. Anul acesta, administratorii vor să amenajeze şi o bibliotecă.

Agenţiile de turism spun că în acest moment au foarte puţine răspunsuri pentru clienţii care cer un tur cultural.

Potrivit unui studiu făcut la nivel mondial, 40% din turişti vor să cunoască istoria, cultura şi obiceiurile locurilor pe care le vizitează.