Reflecții despre timp. 12 oameni de cultură au scris într-un calendar vândut în scop caritabil

Data publicării:
vintila mihailescu

Ce înseamnă trecerea timpului? Aceasta este întrebarea la care au răspuns 12 personalităţi din România. Gândul lor a fost imprimat pe câte o filă a calendarului. Elisabeta Polihroniade, maestră în arta şahului, a învăţat că fiecare secundă contează. În sport şi în viaţă.

„Timpul pentru mine este al doilea adversar pe care îl am în faţă la tabla de şah. Pentru că şahul se joacă în timp şi dacă nu faci mişcările indicate la timpul respectiv pierzi partida”, spune Elisabeta Polihroniade, şahistă.

Chestiunea timpului pare să ne preocupe astăzi din ce în ce mai mult.

„Timpul suntem noi. Tot avem impresia că e în afara noastră, ba e de vânzare, ba costă, ba nu costă, ba câştigăm timp, ba pierdem timp. Paradoxul este că ne tot luptăm să câştigăm timp, ceea ce, dintr-un alt punct de vedere, este cel mai sigur mod de a pierde timp”, explică Vintilă Mihăilescu, antropolog.

Banii obţinuţi din vânzarea calendarului vor ajunge în programe educaționale pentru copiii supradotați.

„De fapt, în copiii care au calităţi speciale, copiii în care noi ar trebui să ne punem de fapt speranţele şi viitorul, nu au şansa educaţiei alternative”, crede Corina Vinţan, directorul unei companii de comunicare.

Ce ar schimba copiii

Copiii i-au întâlnit pe unii dintre autorii calendarului. Și au avut, la rândul lor, propriile idei despre timp.

„Dacă aş avea, să zicem, un ceas din ăla atomic, universal, care să controleze tot timpul, momentele care îmi plac le-aș pune să petreacă mai mult timp și momentele care nu-mi plac le-aş pune să dispară de tot”, spune Luca Nahorniac, elev în vârstă de 9 ani.

„Şi eu aş prelungi momentele frumoase, dar şi momentele urâte sunt uneori necesare”, spune și Daria Tănase, elevă de aceeași vârstă.

„Aş cam scurta orele de la şcoală. Aş scurta mai mult matematica”, recunoaște și eleva Ana Bălan.

Calendarul pentru 2014 costă 39 de lei şi poate fi achiziţionat din librăriile din centrul Capitalei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri