Regizorul Felix Alexa: Studenții la actorie nu au niciun fel de posibilitate să intre în vreun teatru

Data publicării:
teatru scena

Felix Alexa a explicat că directorii de teatre nu au nicio vină că nu mai pot angaja actori, fiind condiționați de legislație.

E un sistem care nu mai poate funcționa așa. Teatrele sunt niște instituții blocate, iar directorii de teatre nu au ce să facă, nu au pârghiile legislative să facă ceva. Sunt unii actori care stau degeaba și își iau leafa, și alții care muncesc mult, iar lefurile sunt cam aceleași. [...] Ai nevoie de oameni de 20 de ani. Nu e vina directorilor. Sunt blocați de lege. Nu ai voie să angajezi pe nimeni și nu ai voie să dai afară oameni la care ai putea să renunți”, a spus acesta la Digi24.

Regizorul a vorbit și de dificultatea pe care o întâmpină tinerii absolvenți în a se angaja.

Am ore la UNATC. Văd zeci și zeci de studenți la actorie, din care măcar 5% sunt foarte talentați. Aceștia sunt deja foarte mulți care nu au niciun fel de posibilitate să intre în niciun teatru. Există o presiune pe tinerii absolvenți, pe care nu poți să îi sacrifici, generații la rând. Teatrul este bine să fie o meserie competitivă. Nu e bine să încălzească la sân prea mult niște oameni care nu fac față”, a mai afirmat Felix Alexa.

Piesa „Revizorul” a avut avanpremiera în data de 6 octombrie, la Teatrul Național București. Din distribuţie, alături de Marius Manole în rolul titular, fac parte nume cunoscute, precum Mihai Constantin, Ana Ciontea, Ilinca Manolache, Irina Movilă sau Claudiu Bleonţ.

Textul, scris de Nikolai Vasilievici Gogol, este o poveste despre corupție, vulgaritate și meschinărie, o satiră la adresa societății rusești.

Revizorul e o piesă celebră care, atunci când a fost scrisă, a provocat un imens spectacol. Gogol a scris această piesă la 27 de ani, provocând un scandal. În 2013, spectacolul nostru provoacă pentru că el este de o actualitate înfiorătoare, sunt lucruri care țin de imediatul românesc pe care-l trăim. Miza spectacolului meu a fost de a pune o oglinda în fața societății românești de azi și de a arăta că nu există șanse de salvare decât dacă recunoaștem cum suntem”, a mai spus Felix Alexa.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri