Sari la conținut

Reims, oraşul mistic încărcat de istorie de lângă Paris, cunoscut pentru şampania produsă 

Reims este un oraș aflat la 140 de kilometri de Paris și ca orice alt oraș din Franța, istoria se simte în fiecare pas, pe fiecare stradă, în fiecare piatră cubică. Vremurile s-au schimbat, însă anumite lucruri rămân la fel, indiferent de secolele ce au trecut peste ele sau de vicisitudinele pe care au fost nevoite să le înfrunte.

Reims este cunoscut acum în special pentru șampania produsă în această zonă. Doar nu degeaba regiunea a fost botezată Champagne Ardenne. Buticuri cu sticle de colecție se găsesc la fiecare pas, dar toate drumurile de-aici converg parcă spre cea mai mare atracție a orașului.

Catedrala Notre Dame din Reims datează de sute de ani. Pe domeniul ei se află o biserica ridicată din primele secole după Hristos, iar în bazilica ce i-a urmat, Sfântul Remi, episcolul de Reims, l-a botezat pe cel dintâi rege al francilor, în anul 496.

Lăcașul de cult iniţial a ars în 1211. Ulterior, la sfârșitul secolului al XIII-lea, aici a fost ridicată impunătoarea catedrală Notre-Dame, cea care avea să devină simbol al încoronării regilor Franței. De la Henri Intâi, până la Charles al X-lea sunt aproape 800 de ani în care regii au fost botezați în acest loc. Peste 30, în total.

Imaginați-vă această stradă plină de oameni ce se grăbesc să asiste la încoronarea regelui. În spatele meu se află Catedrala Notre Dame din Reims și, în ciuda faptului că acum mașinile au luat locul marșului regal, peste un milion de vizitatori vin anual să admire acest loc plin de istorie

Sunt din toate colțurile Europei. Belgieni, spanioli și italieni deopotrivă sunt impresionați de frumusețea ei, însă și de istoria romanţată pe care o găzduiește. A fost cucerită de englezi, la fel ca întreg orașul, în războiul de 100 de ani, recuperată de Ioana D'Arc, iar în primul război mondial a fost arsă și distrusă parțial de nemți.

„Suntem din Belgia, vizităm cu rulota. Am venit să vedem drumul șampaniei, dar și catedrala. Are multă istorie această catedrală. Știu că în primul război mondial a fost arsă de Germani. Parcă și în al doilea a fost afectată. De la Orleans, Ioana D' Arc a recucerit Reims pentru a-i da regelui Franţei uleiul sacru, pentru a putea fi încoronat adevărat rege. Era o disputa cu regele Angliei, spunea că el este regele Franței, cred ca Charles al șaptelea sau al optulea. Apoi, ea a mers la Paris în încercarea de a-l recupera, a pierdut, englezii au capturat-o şi apoi a fost arsă”, spune un turist.

„Venim din Toscana. Catedrala e impresionantă, fantastică, serios. Stăm în vecinătatea Parisului, dar am luat mașina și am venit special până aici pentru a o vedea. Am citit că e legată de istoria regilor Franței. E impresionantă, îmi place. Povestea lui Louis al 12-lea e foarte interesantă. Sunt entuziasmată. Îmi place. Știu istoria ei. E foarte frumoasă”, adauga alt turist.

Lângă impunătoarea catedrală, se află palatul arhiepiscopal, palais du Tau. Mai puțin cunoscut pentru turiști, acest loc servea însă ca reședință regală și, cum pe vremuri nu exista încoronare fără petrecere, tot aici invitații celebrau numirea noului rege. „Le roi est mort, vive le roi”, după cum spunea celebra expresie a francezilor la înscăunarea unui nou monarh.

Palatul Tau este practic lipit de catedrala Notre-Dame din Reims. În interiorul acestuia își aveau reședința regii Franței pe durata încoronării și chiar în această uriașă sală, după ceremonie, avea loc banchetul oficial, la care participau sute și sute de meseni.

Acum, palatul servește drept muzeu. Înăuntru, vizitatorii pot admira deopotrivă rămășițe ale catedralei după primul război mondial, dar și veșminte regale, mantii, pocaluri și tot soiul de artefacte strâns legate de istoria regilor Franței.

Catedrala Notre Dame din Reims, cu al ei Palais du Tau reprezintă un reper atât pentru pasionații de istorie, cât și pentru turiștii simpli, care vor să admire edificii impresionante. Iar faptul că se află la doar o oră și jumătate de mers cu mașina față de Paris sau la 45 de minute cu trenul, face din acest loc o destinație obligatorie pentru călători.