Reportaj AFP. Nicolae Ceauşescu, atracţie turistică. Locul în care a fost executat fostul dictator, deschis publicului

Data publicării:
niko

În faţa acestui zid au fost împuşcaţi, în 25 decembrie 1989, soţii Ceauşescu. Mai poartă încă urmele gloanţelor".

Aşa începe reportajul celor de la AFP, despre circuitul turistic bazat pe viaţa şi moartea fostului dictator. Ei au reţinut şi faptul că, pentru prima dată după mai bine de 20 de ani, unitatea militară în care a fost încarcerat şi unde şi-au pierdut viaţa Nicolae şi Elena Ceauşescu, lui va putea fi vizitată. Autorităţile au decis să o transforme în muzeu.

Nu ne propunem să formăm opinii sau să stârnim polemici istorice sau politice. Din punctul acesta de vedere, expoziţia va fi axată pe momentul 25 decembrie”, spune Ovidiu Carstina, directorul Muzeului de Istorie Târgovişte.

Vizitatorii vor putea vedea dormitorul în care au stat cei doi, încăperea în care a avut loc procesul şi curtea unde au fost executaţi. Reprezentanţii muzeului nu încearcă să interpreteze sau să lămurească evenimentele din decembrie 1989, ci doar să prezinte faptele petrecute acolo.

După cum au aflat şi jurnaliştii de la AFP, scopul principal este atragerea turiştilor, în special a celor străini.

România are nevoie disperată de turişti străini. Şi pentru asta trebuie să apelăm la mituri, legende şi la istorie. Mitul lui Dracula, de exemplu, care este cunoscut în întreaga lume, şi mitul sau realitatea legată de Nicolae Ceausescu”, afirmă Traian Bădulescu, consultant în turism.

Reporterul AFP a vizitat şi casa din Scorniceşti a dictatorului şi a stat de vorbă cu Emil Bărbulescu, nepotul lui Nicolae Ceauşescu.

Sunt de acord să transformăm istoria într-o curiozitate pentru a câştiga bani. Sunt de acord cu adevărul istoric reflectat de documente, nu de legende”, spune nepotul dictatorului.

Emil Bărbulescu are şi acum cheile casei din Scorniceşti, unde a crescut Ceauşescu şi nu ezită să fie ghid, când turiştii solicită să vadă casa natală a dictatorului, conchid jurnaliştii de la AFP.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri