Sari la conținut

Reţeta săptămânii: ciorbă de salată

Şi avem un exemplu chiar insolit - o braşoveancă, Ioana Helvig pregăteşte renumita ciorbă de salată cu omletă şi slănină prăjită. Consistentă şi relativ uşor de pregătit, ciorba de salată este preparat specific săsesc, ce a fost integrat cu succes printre reţetele românilor.

Ioana Helvig este mândră că a reuşit să fure din secretele mamei soacre şi că poate găti „adevărata” ciorbă de salată.

„În zona noastră există o tradiţie. Eu prepar această ciorbă de vreo 42 de ani. E o ciorbă care poate fi mâncată de dimineaţă, la prânz și seara. Este săţioasă şi nu ai nevoie şi de un al doilea fel de mâncare”, a spus Ioana Helvig. „Avem nevoie de salată verde şi dacă este posibil să fie din grădină, de ouă, slănină, usturoi, de mărar şi de smântână. Bineînţeles sare după gust”. După ce este spălată şi scursă fiecare frunză de salată, se pregăteşte oala în care se călesc şapte căţei de usturoi. În timp ce acesta se rumeneşte uşor la foc, timp de vreo trei-patru minute, salata se rupe în bucăţi mai mici, pentru ca fiecare îmbucătura să fie mai uşor de digerat.

„Salata a fost ruptă şi o lăsăm şi pe ea la călit, şapte-opt minute”. Salata şi căţeii de usturoi îşi îmbină perfect gusturile şi mirosurile la foc mic. Aşa că nu stăm o clipă. Se ia slănină şi se taie în bucăţi zdravene, crestate pe lat astfel încât la prăjeală să se facă floricele ce se topesc în gură. Apoi se pregătesc opt ouă de ţară pentru omletă, dar şi pentru dresul ciorbei. „Luăm două linguri de ciorbă şi punem peste oul cu smântână, pentru că dacă noi le adăugăm aşa cum sunt în ciorbă se taie”. Și asemenea lucrurilor bune păstrate pentru final, în oală domneşte cea mai închegată parte a ciorbei. „Omleta este gata. Luăm capacul, o fracţionăm un pic şi o punem în oală”.

La sfârşit ciorba se dichiseşte cu fire de usturoi verde şi mărar proaspăt. Şi după nici 30 de minute de lucru în bucătărie, totul este gata. „Ciorba de salată cu creste de slănină şi omletă arată foarte bine şi miroase la fel de bine, iar gustul este excelent. Ciorba se savurează alături de mămăligă aburindă sau pită proaspătă de casă”.

INGREDIENTE PENTRU OPT PORŢII

- trei salate verzi

- 5 litri de apă

- patru fire ceapă verde

- patru fire usturoi verde

- trei linguri (aprox. 45 de grame) smântână 

- opt ouă

- 100 g ulei

- 500 de grame slănină,

- pătrunjel, mărar, leuştean, sare, după gust

Pe aceeași temă