Sari la conținut

Revelion în România, mai scump decât în Thailanda

Pentru români, o vacanţă la munte în perioada Sărbătorilor de iarnă devine o distracţie exclusivistă.

Un pachet de 5 stele are 5 nopţi cazare, cu două cine festive, mic dejun, program artistic. Pleacă de la 2.200 de lei de persoană până la 4.000 de lei de persoană”, spune Daniela Tibeică, director general al unui hotel din Braşov.

Apar oferte bune, spre exemplu între 900 şi 1.100 de euro putem să mergem 10 zile în Thailanda la all inclusive, mai puţin băutura”, afirmă Răzvan Pascu, consultant în turism.

Cu alte cuvinte, acelaşi preţ, însă vacanţa în Asia este pe o perioadă mult mai mare. Noua şefă a Autorităţii de Turism, numită în urmă cu câteva zile, vede însă o altă realitate.

Turiştii vor găsi în România un colţ de Rai”, declară Simona Man, preşedintele Autorității Naţionale pentru Turism.

Care este explicaţia pentru aceste preţuri la hotelurile cu peste 4 stele din România?

În România, revelionul este un vârf de sezon, al doilea după perioada de vară, iar în străinătate Revelionul şi Crăciunul intră în perioada de sezon scăzut şi sunt cele mai mici preţuri”, explică Dragoş Răducan, vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor din Turism.

Acolo unde preţurile sunt mai mici, locurile au fost epuizate.

Revelionul a fost vândut integral de acum 3 luni deja. Mai avem locuri pentru Crăciun. Mai avem pachete de 2 nopţi începând de la 160 de lei de persoană”, spune Cristian Tăutu, reprezentatul unui hotel din Băile Felix.

În ciuda diferenţelor, 80.000 de turişti sunt aşteptaţi să îşi petreacă Sărbătorile de iarnă în ţară şi aproximativ 20.000 vor alege alte ţări. Până acum însă doar 40% din numărul de locuri sau din ofertele agenţiilor au fost rezervate.