Revolta lui G. Depardieu, protagonist într-un film românesc: „Nu-mi place să fiu dus de nas!”

Data publicării:
gerard 20depardieu 20motociclist 20resized 20mfax-51933

Filmul „Condamnat la viață”, cu Gerard Depardieu și Harvey Keitel în rolurile principale, ar urma să aibă premiera săptămâna viitoare, pe 15 martie, așa cum au anunțat producătorii români, de la Family Film.

Aceștia sunt însă contestați de actorul francez și regizorul Bogdan Dreyer, pe motiv că au schimbat finalul peliculei. Actorul francez, care spune că deține împreună cu Dreyer drepturile de autor pentru ecranizarea nuvelei lui Titus Popovici, „Moartea lui Ipu”, a transmis printr-o scrisoare deschisă, că nu permite prezentarea producţiei în această nouă formă.

„Sunt regizorul filmului „Condamnat la viață”, film care are la bază nuvela „Moartea lui Ipu”, de Titus Popovici”. În rolul principal joacă Gerard Depardieu, scenariul este scris de A. Salamanian și Bogdan Dreyer. Vreau să vă aduc la cunoștință următorul fapt: Producătorul filmului nu deține drepturile de autor pentru scenariu și nu respectă acordul contractual semnat cu regizorul vizavi de forma finală în care poate fi prezentată opera cinematografică. Așadar lansarea filmului într-o variantă remontată de producător și cu un final schimbat nu este aprobată de autori”, a transmis Bogdan Dreyer.

Mai mult, regizorul a anunțat că a făcut demersuri judiciare de blocare a lansarii filmului, în urma cărora urmăreşte ca linia artistică a filmului să respecte scenariul pentru care încă deține drepturile de autor.

Scrisoarea deschisă a lui Depardieu
Gerard Depardieu: „Nu accept compromisuri, nu-mi place să fiu dus de nas!”

"Acum mai bine de un an, am acceptat să joc în filmul românesc „Condamnat la viață”, în regia lui Bogdan Dreyer. Povestea scrisă de autorul Titus Popovici și transpusă în scenariu de către A. Salamanian și Bogdan Dreyer m-a fascinat imediat, cât și personajul principal IPU pe care m-am bucurat să-l interpretez.

M-am simțit bine în România, este o țară primitoare, am lucrat cu plăcere alături de actorii români, bine pregătiți de altfel și mi-a plăcut foarte mult rezultatul montat și editat de regizor.

Ulterior însă, am aflat că filmul a fost remontat și reeditat de către producători, la cerința unui distributor american (nu dau numele), care a cerut schimbarea finalului original, cu unul happy-end stil Hollywood, cât și scurtarea filmului, făcând din el un film de acțiune gen „pachet DVD” sau „pay TV”- în ciuda faptului că povestea și scenariul original au multă poezie, iar finalul este unul inevitabil care pune în valoare tot mesajul filmului.

Varianta de montaj cu finalul schimbat, pe care producătorul vrea să o prezinte oficial, noi, realizatorii filmului, nu o recunoaștem și o refuzăm categoric. Vorbesc și în numele autorului filmului Bogdan Dreyer, cât și a colegului meu american, Harvey Keitel, care este și el la fel de revoltat de această manipulare.

Mai mult, aud că se zvonește prezența mea la premieră, ceea ce nu este adevarat. Voi veni cu drag la premiera filmului, dar la cea adevarată, la filmul pe care am acceptat să-l fac, nu la ediția remontată ilegal; pentru că în plus, producătorul nu a cumpărat nici până astăzi scenariul, iar drepturile de autor sunt încă în proprietatea autorului Bogdan Dreyer și a mea.

Deci: Nu-mi dau acceptul ca filmul să fie prezentat în altă formă decât în cea originală!

Urmăresc și stimez cinematografia voastră și să nu uităm că suntem și rămânem europeni, avem cultura noastră, iar americanii pe a lor. Fiecare cu ce știe să facă. Dacă doream să fac un film american, ma duceam direct în SUA, nu veneam în Romania.

Sper deci în rezolvarea acestei probleme care ține în loc un film valoros. Profit și salut actorii români, alături de care am jucat, în frunte cu cel mai tânăr, Bogdan Iancu.” Gerard Depardieu.

Replica producătorului

„Regretăm faptul că domnul Dreyer vorbește în numele prietenului său Gérard Depardieu despre aspecte care țin, conform contractelor, exclusiv de relația regizor – producător”, au transmis producătorii filmului, de la Family Film.

„Montajul pe care producatorii au decis să-l prezinte publicului începând cu 15 martie este scenariul care întrunește condițiile contractuale între producatori și Dacin Sara, în calitate de reprezentant al urmașilor lui Titus Popovici; totodata acesta este singurul scenariu pe baza căruia au fost obținute finanțările de la: CNC, EURIMAGE, ARTE ZDF, FONDUL DE FILM FLAMAND, MOLLYWOOD FILM și ceilalți coproducatori și cofinanțatori”, a explicat Giuliano Doman, producătorul peliculei pentru Family Film.

Potrivit producătorilor, „Condamnat la viaţă” (A Farewell To Fools) este o adaptare după nuvela „Moartea lui Ipu”, de Titus Popovici, un film românesc care aduce laolaltă nume mari din cinematografia naţională şi internatională. Toți cei implicați în acest proiect grandios sunt contractați de producători pe modelul american. Gérard Depardieu, Harvey Keitel, Laura Morante, Bogdan Iancu, Alexandru Bindea, Gheorghe Visu, Daniela Nane, Adina Cartianu și Nicodim Ungureanu sunt, prin urmare, sub incidența contractuală conform uzanțelor internaționale. Regia este semnată de Bogdan Dreyer, iar scenariul, de Anuşavan Salamanian conform drepturilor de autor cedate de către moștenitorii lui Titus Popovici.

Filmările pentru acest film s-au derulat în toamna lui 2011 la Sighişoara, potrivit portalului filmreporter.ro.

Family Film este o casă de producţie independentă care – în cei zece ani de existenţă – a produs reclame pentru piaţa internă şi externă, seriale TV (Virtual, Fetele marinarului, Narcisa Sălbatică), show-uri TV (În puii mei), documentare (Nichita Stănescu, Noica-ce ştie? Ce vrea? Ce-i trebuie?), scurtmetraje şi lungmetraje (Cele ce plutesc, regia Mircea Daneliuc, şi Caii sunt verzi pe pereţi, de Dan Chişu).

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri