Sari la conținut

Românii despre care se vorbeşte la Cannes

Numit iniţial „Fotografii de familie”, filmul „Bacalaureat” spune povestea unui medic de provincie care caută cea mai bună soluţie pentru viitorul copilului său. Pelicula este pe lista celor „21 de filme de festival de care se va vorbi anul acesta”, scrie The Hollywood Reporter.

Nu e bine să ne raportăm atât de mult la succesul filmului gândindu-ne la premii, nu e foarte „fair” să facem chestia asta şi să punem această presiune pe filme. Selecţia la Cannes în sine e cumva mai relevantă decât premiile care se acordă la sfârşit”, a spus Cristian Mungiu într-un interviu acordat Oanei Zamfir înainte de începerea festivalului. Interviul integral va fi difuzat de Digi24 în emisiunea „Ca-n filme”.

Rolurile principale din „Bacalaureat” au fost încredinţate actorilor Adrian Titieni și Maria Drăguș.

„Trebuia să abordez o dimensiune morală, etică, cu consecinţe nu extraordinare. Eu cred că oamenii se vor regăsi în relaţia dintre părinte şi copil, care ţine lumea. Mai precis, cea între mamă şi copil ţine lumea, tatăl e şi el pe acolo”, spune Adrian Titieni.

Producţia lui Cristian Mungiu a fost deja cumpărată pentru distribuţie în peste 30 de țări încă din faza de scenariu.

La precedentele participări la Festivalul de la Cannes, Cristian Mungiu a câştigat trofeul Palme d'Or, în 2007, pentru „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”. În 2012, „După dealuri” a luat premiile pentru scenariu și interpretare feminină.

„Bacalaureat” va avea premiera românească simultan cu cea mondială, joia viitoare. Festivalul de la Cannes se va încheia pe 22 mai.