Sari la conținut

Rudăria, ţinutul morilor de apă. Ansamblul se află pe lista patrimoniului UNESCO

Morile cu ciutură, așa cum sunt numite în zonă, sunt amplasate în valea Rudăriei, străjuite de munții Almăjului pe o distanță de 3 kilometri. În ciuda dezvoltării tehnologice, măcinatul grăunțelor la morile de apă este o tradiție pe care localnicii o păstrează și astăzi.

La Rudăria, taica Lazăr este omul care a adunat toate secretele morilor de apă, iar în cazul în care apare vreo problemă în funcționarea uneia, sătenii nu se sfiesc să-i ceară ajutorul. La cei 87 de ani, singurul lui necaz e că tinerii nu sunt interesați să învețe tainele morăritului.

Localnicii spun că făina de-aici e specială pentru că boabele sunt măcinate încet, cu timp. Morile sunt gospodărite de familiile din sat. Cu bună înțelegere își împart rândul, adică cele 12-24 ore de folosință a morii. Într-o zi și-o noapte, o moară cu ciutură macină maxim 140 kilograme de boabe.

Pe lângă aspectul practic, la Rudăria sătenii se întâlneau la măcinatul grăunțelor ca să împărtășească bucurii, necazuri și povești. Astfel, rând pe rând fiecare moară a primit câte un nume în funcție de caracteristici.

Localnicii au pentru fiecare dintre cele 22 de mori din Ansamblul Mulinilogic Rudăria câte o poveste.

Pentru a afla toate istoriile locului, zilnic, turiști din toată țara și din Europa vin la Rudăria. Până în 1910 existau 51 de mori de apă, însă potopul din acel an a luat cu el 28 dintre acestea. 40 de ani mai târziu, alte inundații, alte mori distruse. În prezent, la Rudăria funcționează 22 de mori de apă.

Oficial, în 1970 numele satului cu mori de apă a fost schimbat în Eftimie Murgu, însă o lume întreagă continuă să-i spună Rudăria. Pentru a ajunge aici, trebuie urmat DN 6 până la Bozovici, iar de-acolo până la morile de apă mai sunt 13 kilometri.