Rugăciune în ture. Credincioşii din Topa de Criş merg la liturghie pe rând: o dată greco-catolicii, o dată ortodocşii

Data publicării:
topadecris

Localnicii dintr-un sat bihorean merg cu rândul la biserică. Întrucât comunitatea greco-catolică şi cea ortodoxă împart un singur lăcaş de cult, în baza unei înţelegeri, din duminica ce tocmai s-a încheiat liturghiile se ţin în ture. Biserica a fost confiscată în perioada comunistă de la greco-catolici şi, timp de 65 de ani, acolo s-au rugat doar ortodocşii.

Primii care au intrat în lăcaşul de cult au fost greco-catolicii. Aproape de ora 8:30, cele câteva familii rămase în sat au trecut cu emoţie pragul biserii. A fost prima slujbă greco-catolică oficiată în Topa de Criş după 65 de ani.

S-au simțit, într-o anumită perioadă, abandonați. Sau dați afară din biserica satului, din biserica lor, pe care ştiau că au construit-o ei. Şi rana aceasta, cred, prin faptul că slujim alternativ în biserică, începe să se vindece”, consideră preotul greco-catolic din localitate, Vasile Ţânțaş.

Slujba a durat aproape două ore, după care greco-catolicii le-au cedat locul enoriaşilor ortodocşi, ceva mai numeroşi. „Noi începem slujba în momentul în care credincioşii greco-catolici şi părintele greco-catolic îşi termină slujba. Mă bucură faptul că s-a ajuns totuşi la o înțelegere, la o armonie”, spune şi Marcel Paşcalău, preotul ortodox din Topa de Criş.

Nu toţi credincioşii ortodocşi sunt încântaţi de înţelegerea la care au ajuns cei doi preoţi. „Nu înțeleg cum au ajuns la concluzia să ne ia nouă biserica. Noi care suntem majoritari. Păi suntem mulți. Pentru trei persoane, patru?”, se plânge un enoriaş ortodox.

Parohia greco-catolică din Topa de Criş a fost înființată în 1825, iar biserica a fost construită în 1922. Satul aparține de comuna Vadu Crişului, care, conform ultimului recensământ, avea o majoritate de 65% de creştini ortodocşi, iar ponderea greco-catolicilor ajungea la 2%.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri