Șapte obiceiuri sănătoase care îți îmbunătățesc memoria

Data publicării:
Creier - Gulliver GettyImages

Foto: Gulliver/Getty Images

Exercițiile fizice. Studiile au demonstrat că persoanele care urmează un program de exerciții fizice au o memorie mai bună și un risc scăzut de a suferi de demență. Un studiu recent publicat în revista Neurology a arătat că persoanele în vârstă care fac mișcare în mod regulat au o memorie mai bună. Aceștia au obținut la testele cognitive rezultate demne de persoane cu cel puțin zece ani mai tinere.

Explicația oferită de specialiști este că exercițiile fizice stimulează circulația sanguină la nivelul creierului. De asemenea, activitățile fizice pot stimula producerea de noi celule cerebrale, scrie forbes.com. Experții recomandă începerea unui program de exerciții cât mai devreme în viață pentru ca efectele să fie mai accentuate.

Alimentație. Creierul consumă multă energie pentru a funcționa adecvat. Astfel, este recomandată o dietă bogată în alimente neprocesate pentru că acestea eliberează un nivel constant de energie. De asemenea, nu este indicat un consum ridicat de zahăr. Studiile au arătat că alimentele bogate în zahăr afectează funcțiile cognitive. Însă, o dietă bogată în acizi grași Omega 3 poate reface creierul și îmbunătățește capacitatea de concentrare. Dintre condimente, s-a dovedit că turmericul poate reduce riscul de Alzheimer.

Pentru sănătatea creierului, specialiștii recomandă o dietă săracă în zahăr și bogată în legume și fructe, grăsimi sănătoase.

Vitamine și minerale. Vitamina B12 este importantă pentru funcționarea sistemului nervos central, iar un deficit poate avea efecte precum pierderea memoriei. De asemenea, vitamina D este esențială în menținerea sănătății creierului. Un nivel scăzut de vitamina D poate afecta funcțiile cognitive. Creierul are nevoie și de fier pentru că acesta transportă oxigenul.

Cafeaua. Nu numai că ne menține alerți, dar cafeaua este asociată și cu un risc scăzut de depresie, Alzheimer și Parkinson.

Meditația. Studiile arată că persoanele care practică meditaţia pe termen lung au celule nervoase mult mai active, dar și mai multă materie cenușie. Specialiștii recomandă meditaţia ca formă de antrenament pentru creier.

Jocuri de creativitate. Să te păstrezi activ, din punct de vedere mental, de-a lungul vieții este cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru memoria ta. Jocuri precum Sudoku te pot ajuta să îți menții creierul tânăr. Investește cel puțin 20 de minute pe zi pentru astfel de acvtități și vei remarca rezultatele în timp scurt.

Somnul. Odihna este foarte importantă pentru sănătate, dar și pentru activitatea cerebrală. Nopțile nedormite sau un somn de calitate proastă pot duce la diminuarea capacității de concentrare, a puterii de învățare și a creativității. Specialiștii recomandă șapte ore de somn pe noapte.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri