Sari la conținut

Sărbătoarea iernii în Poiana Brașov

Atestată încă din secolul al XV-lea, Poiana Braşov a devenit, în timp, una din destinaţiile favorite de vacanţă ale turiştilor - vara, pentru răcoarea și linișteaa pădurilor de munte, iar iarna, pentru peisajele hiberale superbe și, evident, pentru sporturile de iarnă.

Accesul pe domeniul schiabil se face, în mare parte, cu ajutorul instalaţiilor de transport pe cablu. Cea mai accesată dintre acestea este telegondola, cu un număr de aproximativ de 500.000 de treceri pe la turnicheţi într-un singur sezon.

Hotelierii au simţit rapid avantajul de a le putea oferi oaspeţilor cele mai bune condiţii la doar câţiva paşi de pârtiile de schi. Cei mai mulţi au deschis hoteluri luxoase, cu centre spa, saune, piscine, baruri, restaurante elegante şi camere cu vedere la munte. Nu este de mirare că, în ciuda preţurilor destul de piperate, anual, în plin sezon şi mai ales în preajma sărbătorilor, aproape toate locurile de cazare sunt ocupate.

„Pentru Crăciun, gradul de ocupare este deja undeva la 70%, Revelionul este fully booked. De Crăciun, pachetul pe patru nopţi, cinci zile, începând cu 455 de euro de persoană. În acest tarif, clienţii pot beneficia de acces gratuit la spa, mic dejun, trei cine, cina festivă de Crăciun şi, de asemenea, două dejunuri. Revelionul începe de la 849 de euro de persoană, locul în camera dublă standard”, spune Alin Aelenei, director adjunct al unui hotel."

Chiar dacă nu sunt veşti că va ninge suficient până de Anul Nou, administratorii şi instructorii de schi sunt pregătiţi.

„Acum putem spune că domeniul schiabil din Poiană este, de departe, cel mai bun din ţară. După reamenajarea întregului domeniu, pârtiile sunt late, instalaţia de zăpadă artificială acoperă tot. Acum depindem de natură”, spune Emil Fărcăşan, director agrement, Poiana Braşov.

Dacă temperaturile scad sub pragul de -2,5 grade Celsius, tunurile de zăpadă vor merge la foc continuu măcar pentru menţinerea stratului de zăpadă la grosimea actuală - 40 de centimetri, în Masivul Postăvarul, din care doar cinci centimetri oferiți de natură.