Scandal din cauza banilor, la UNTOLD

Data actualizării: Data publicării:
untold shutterstock_303731015
FOTO: Shutterstock

Reprezentanții UNTOLD susțin că nu au refuzat să plătească remunerația cuvenită titularilor drepturilor de autor asupra operelor muzicale comunicate public în cadrul festivalului, așa cum au fost acuzați de UCMR-ADA.

Potrivit unui comunicat transmis vineri Agerpres de organizatorii UNTOLD, între reprezentanții festivalului și cei ai UCMR-ADA (Uniunea Muzicologilor și Compozitorilor din România) există o diferență de opinie.

'Niciodată UNTOLD nu a refuzat să plătească remunerația cuvenită titularilor drepturilor de autor asupra operelor muzicale comunicate public în cadrul UNTOLD. Dimpotrivă, poziția noastră a fost tot timpul în sensul în care festivalul va plăti întocmai remunerația pe care organismul de gestiune colectivă este îndreptățit să o primească în baza legii. În ceea ce ne privește, am acționat tot timpul de o manieră transparentă și responsabilă și am transmis UCMR-ADA datele privind vânzările de bilete și playlist-ul pentru evenimentele organizate de Untold SRL', se arată în comunicat.

Potrivit acestei surse, în spiritul transparenței totale, orgaizatorii i-au invitat pe reprezentanții organismului de gestiune colectivă la festival pentru a putea constata la fața locului modul de desfășurare a evenimentului, în scopul aplicării corecte a legii.

Conform sursei citate, între cele două părți există în acest moment o divergență cu privire la felul în care ar trebui calculată suma pe care organizatorii UNTOLD ar trebui să o plătească pentru drepturile de autor.

'În momentul de față există divergențe de opinie între organismul de gestiune colectivă și organizatorul UNTOLD, cu privire la calculul remunerației pe care UCMR-ADA este îndreptățit să o solicite. Untold SRL, în calitate de organizator al UNTOLD Festival consideră că Untold Festival este un singur eveniment pentru care datorează o remunerație calculată prin aplicarea procentului de 3%, prevăzut de metodologia aplicabilă pentru festivaluri. Deși metodologia aplicabilă prevede nivelul remunerației pentru festivaluri, UCMR-ADA preferă să nu vadă Untold Festival ca un eveniment unic, considerandu-l o suită de concerte pentru care poate solicita o remunerație superioară celei prevăzute pentru festivaluri', spun organizatorii festivalului.

Aceștia mai susțin că au încercat să soluționeze această diferență de opinii exprimându-și disponibilitatea de se întâlni cu reprezentanții UCMR-ADA la solicitarea acestora, însă ultima întâlnire programată pe această temă a fost anulată de reprezentanții organismului de gestiune colectivă, cu câteva minute înainte să aibă loc.

'Suntem în continuare interesați să soluționăm această viziune diferită cât mai rapid posibil și sperăm să găsim deschidere și din partea reprezentanților UCMR-ADA', se mai spune în comunicat.

Festivalul UNTOLD se află anul acesta la a treia ediție, care are loc între 3 și 6 august la Cluj-Napoca. În cele patru zile de festival pe scenele UNTOLD vor concerta peste 200 de artiști și sunt așteptați să participe peste 300.000 de festivalieri. Stadionul Cluj Arena, pe care se află scena principală a evenimentului, a fost acreditat pentru festival pentru 63.000 de persoane. În arealul de desfășurare a evenimentului muzical, care este de 230.000 de metri pătrați, mai sunt amplasate alte 9 scene.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri