Sari la conținut

Schimb de gardă la Cetatea Alba Carolina

În fiecare zi, la ora 12 fix, soldaţii îmbrăcaţi în uniforme militare austriece de la jumătatea secolului al XVIII-lea mărşăluiesc în Cetatea Alba Carolina, apoi fac schimbul de gardă. Ceremonialul a devenit un simbol al cetăţii din Alba Iulia.

Turist Ucraina: „Suntem foarte impresionaţi şi cred că ne vom întoarce aici. Eu mă voi întoarce probabil şi cu familia mea!”

***

Turist Marea Britanie: „Suntem din Anglia şi este prima noastră vizită. Cum de aţi venit în România, la Alba Iulia? În primul rând pentru că este o ţară fabuloasă şi pentru că Alba Iulia este un oraş istoric şi frumos. Aţi vizitat cetatea, aţi văzut ceremonialul? Am văzut ceremonialul şi a fost foarte frumos, am făcut foarte multe poze.”

***

Turist: „În sfârşit văd ceva frumos şi la noi în ţară. Am fost şi în alte oraşe ca Praga, am văzut, seamănă şi mă bucur, mă bucur că a apărut şi în România aşa ceva şi uitaţi-vă câţi vizitatori sunt.”

***

Copil: „Mi s-a părut foarte frumos şi caii erau foarte curaţi şi mergeau în şir, erau super... Soldaţii cum ți s-au părut? Soldaţii mi s-au părut cei mai tari, am făcut şi o poză cu un soldat şi, da....este impresionant.”

Sute de turişti din ţară şi de peste hotare au venit să trăiască pe viu istoria Cetăţii Alba Carolina. Numărul lor i-a impresionat chiar şi pe organizatori, care din acest weekend au deschis oficial sezonul turistic.

Vasile Opruţa, comandant gardă: „Nu ne aşteptam să fie atâta lume chiar fără o promovare prea mare, suntem bucuroşi.”

Ceremonialul schimbului de gardă va avea loc în fiecare zi. De asemenea, turiştii pot participa în fiecare vineri şi sâmbătă, de la ora 21, la un schimb de gardă cu torţe şi salve de tun.