Sfaturi pentru creșterea Ciobănescului Românesc Mioritic

Data publicării:
catelusi

Este un câine robust, puternic, cu instincte de pază și apărare și de aceea are nevoie de un stăpân ferm, echilibrat.

Când ieși de undeva, el nu trebuie să iasă primul, pentru că știe că e șeful haitei și atunci, dacă e câine de talie mare, își impune punctul de vedere”, afirmă Constantin Gotca, crescător de Ciobănesc Românesc Mioritic.

Ca animale de companie, Mioriticii trebuie să fie educați de mici pentru ca, în public, să nu deranjeze.

Vin toți copiii pe câinii mei și-i obosesc, numai nu-i călăresc, și câinii mei reacționează cum trebuie”, mai spune Constantin Gotca.

E necesar ca Mioriticul să fie bine stăpânit și să nu cunoască frica.

„Câinele care e agresiv, care atacă... de fapt el nu are curaj, nu e sigur pe el”, adaugă Constantin Gotca.

Ca toate rasele de talie mare, Ciobănescul Mioritic se maturizează greu și de aceea în perioada de creștere are nevoie de suplimente de calciu și vitamine.

Se adaptează ușor în orice condiții de locuit, dar este de preferat să fie crescut într-un spațiu suficient de mare pentru a se mișca în voie.

„Un câine ținut în apartament, mioritic, se vede și la păr, este exact ca planta crescută la umbră, nu e viguros”, mai spune crescătorul.

Mioriticul nu are nevoie de o îngrijire minuțioasă. Blana trebuie pieptănată însă, cel puțin o dată la două săptămâni, pentru a evita încâlcirea ei.

Ciobănescul Mioritic trăieste până la 14 ani și este una dintre cele mai vechi rase de câini românești. Este folosit cu succes la stână și admirat, deopotrivă, în expozițiile canine de frumusețe.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri