Sfaturi pentru pofticioşi. Bunătăți tradiționale din Spania

Data publicării:
jambon

De departe, produsul nr. 1 pe care trebuie să-l încercaţi este jambonul sau jamon-ul, cum i se spune în spaniolă. Cel mai bun este jambonul de ghindă. Porcii au fost hrăniţi doar cu ghindă şi ciuperci, jamonul rezultat fiind unul dintre cele mai bune, dar şi mai scumpe din lume. Kilogramul poate ajunge şi la 60 de euro.

- Care e secretul jamonului de calitate ?

- Produsul trebuie să-l probezi, trebuie să simţi cum grăsimea jambonului se topeşte în căldură gurii şi lasă toate aromele pe care le are jambonul. Aromele acestea se simt doar atunci când vorbim de jambon de calitate.

- Ce trebuie eu să simt la savoare ?

- Când vrei să mănânci o felie de jambon, trebuie să vezi că are grăsime, această grăsime trebuie să se topească în gură, iar gustul trebuie să fie aproape dulce, plăcut, e un gust care se păstrează mult timp. Odată ce ai gustat, rămâi cu gustul întipărit în minte.

- Vorbiţi, vorbiţi, că eu continuu să mănânc. Iar alături de acest jambon vine bine un vin? Ce îmi recomandaţi ?

- După mulţi ani de investigaţii şi multe teste care s-au făcut cu vin, bere şi cu alte băuturi, jambonul merge perfect cu un vin roşu, cu vin alb, cu şampanie, chiar şi cu apă, deoarece aroma jambonului va fi mai puternică decât orice altă aromă.

Ciprian Bălțoiu, corespondent Digi24 la Madrid: Dacă v-am stârnit poftele cu jamonul spaniol, ţineţi-vă bine: urmează brânza spaniolă! Isabel e lângă mine şi am s-o întreb câte feluri de brânză se produc în Spania...

- Cam 180-200 de tipuri! Mai mult sau mai puţin. Dar originale 100% spaniole 26. Dar producţia este foarte diversă.

- Din ceea ce aveţi aici care este cel mai bun din lume ?

- Cel din Castilla la Mancha!

- De ce ?

- Pentru că e caşcavalul tipic spaniol, este un caşcaval de oaie, afumat, e acelaşi pe care-l făceau bunicii noştri în sate, e un caşcaval foarte bun, de la dulce până la versiuni picante.

- Nu cade rău la stomac, la ficat, nu îngraşă ?

- Nu, deloc! Te îngraşi tu !

- Şi un alt caşcaval aparte, interesant !

- Caşcavalul Mimolet, cel de culoarea portocalei, de origine francez, este un caşcaval cu coloranţi naturali care dau această culoare atrăgătoare şi este aşa pentru a-l diferenţia de caşcavalul olandez. Cum Franţa şi Olanda nu se înţeleg pe această tema, e un caşcaval care are gust de unt.

- Îmi spui că Franţa şi Olanda nu se înţeleg, atunci ce caută aici această crema acră ce vine din Catalonia?

- Ăsta e un caşcaval foarte bun, catalan, care e afumat pe exterior, e pe bază de lapte de capră, puţin sărat şi păstos, foarte bun.

Ciprian Bălțoiu, corespondent Digi 24 în Spania: După jamon şi brânză din Spania cu siguranţă va aşteptaţi să vă vorbesc de vinuri. Nu! Va fi vorba de uleiul de măsline.

- Dacă vine un turist din România şi apoi vrea să îşi ducă acasă ceva foarte bun precum un ulei de măsline, ce îi recomandaţi? La ce trebuie să fie atent, ce trebuie să caute?

- Ar trebui să caute o sticlă de ulei de culoare închisă, care păstrează produsul foarte bine fără să permită intrarea luminii. Este din producţie privată mică, nu industrială, deci vândut de o familie care controlează tot procesul de producţie, apoi aş căuta să fie din producţia acestui an, deci un ulei proaspăt, recent produs.

- Asta în mod contrar alegerii vinului !

- Da! Uleiul, cu cât e mai proaspăt, cu atât este mai bun ! Întotdeauna să fie uleiul acestui an! Culegerea măslinelor trebuie să fie la momentul potrivit asta pentru a face uleiul perfect pentru consum, chiar dacă pierzi cantitate de ulei câştigi la aromă şi gust.

- Toate tipurile de ulei de aici sunt aromate. Nu se adaugă nimic ?

- Nu, totul e simplă presare a măslinelor, de calitate extra, cu cât e mai bună măslină, cu atât e mai bun uleiul.

Ciprian Bălțoiu: Aşadar, jamonul trebuie să fie ceva mai scump pentru a avea siguranţa unui proces de pregătire şi afumare perfect. O pulpă de porc întreagă va poate costa şi 300 de euro. Caşcavalul... după gustul fiecăruia. Piaţa mondială de caşcaval este extrem de competitivă, preţurile mergând de la 60 de euro pentru 100 de grame până la 15-20 de euro per kg. Şi, în fine, nu uitaţi! Uleiul de măsline - mai bine cumpărat în sticle mici, obligatoriu de culoare închisă şi din anul în care vizitaţi Spania. Cu cât mai proaspăt, cu atât mai bun!

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri