Spectacol în spatele barului. 20 de barmani s-au întrecut la un concurs de preparat cocktailuri

Data actualizării: Data publicării:
bar contest
foto: Anca Deac/ Digi24 Oradea

Spectacol la tejghea. 20 dintre cei mai pricepuţi barmani din oraş şi-au demonstrat măiestria în a prepara cele mai bune cocktailuri, în faţa unui juriu internaţional. Bar Contest Oradea se află la prima ediţie şi a fost organizat într-un local exclusivist din municipiu.

Thomas Bodnar a fost unul dintre barmanii înscrişi în concurs. Tânărul de 24 de ani este absolvent al Facultății de Drept, însă pasiunea pentru bartending și mixologie - arta de a combina mai multe licori pentru obţinerea unui cocktail - l-a atras mai mult. Lucrează în domeniu de șase ani. Spune că nu e ușor, mai ales că munca lui presupune atenție, rapiditate, dar și multe ore petrecute în picioare.

"Secretul? Interacțiunea cu oamenii și să îți placă să faci pentru tine, nu pentru bani. Trebuie să guști multe, să simți gusturile și abia de trei ani am învățat să prepar singur băuturile, să le mixez singur", spune Thomas.

Meseria este bine plătită: un barman poate să câştige şi peste 1000 de euro pe lună.

"- Între cât și cât poate să câștige un barman?
- 2.000 (de lei) minimul, zic eu și ajungem și până la 4- 5.000 cu ciubuc cu tot", dezvăluie Thomas Bodnar.

Pasionată de bartending este și Antonia Costea, o liceeană care în urmă cu doi ani s-a apucat să prepare băuturi, învățând de la cei care aveau deja experiență în domeniu.

"Pot să zic că m-am descurcat destul de bine. Am început să merg la evenimente, să prepar și m-a atras foarte mult chestia asta."

Cei 20 de concurenți înscrişi în concurs au avut de trecut două probe. Prima a fost Speed Service, care le-a pus la încercare viteza şi îndemânarea în prepararea a patru cocktail-uri, într-un timp cât mai scurt. Cea de-a doua probă a fost de preparare a unor băuturi folosind anumite ingrediente. Membrii juriului au punctat atât rapiditatea concurenților, cât și acuratețea tehnicilor și a rețetelor folosite.

"Fiecare concurent va veni cu o băutură inventată de el, cu poveste, absolut tot. Sunt două reguli de care trebuie să țină cont: să folosească 20 de ml de bols, care este un lichior de fructe folosit pentru cocktailuri, și 5 ml de finescale care este un alt brand de pireuri și siropuri, tot așa pentru cocktailuri", a precizat Laurențiu Sasu, organizator.

"Gustăm cocktailurile, este foarte important, și dacă este unul bun ar trebui să fie un echilibru între ingrediente, creativitate, prezentare și, în același timp, barmanul este nevoie să pară încrezător, să aibă personalitate", susţine Robert Marshall, membru al juriului.

Câștigătorii au fost premiați cu vouchere, ustensile pentru bartending și alte surprize puse la dispoziție de organizatori.

Reporter: Anca Deac
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri