Străini îndrăgostiți de România. David Mac Dougall: De la români am învăţat curiozitatea

Data publicării:
frantuz

David Mac Dougall este corector de carte şi colaborator al mai multe edituri franţuzeşti şi a locuit la Paris până în urmă cu cinci ani, când a hotărât să se mute în România. S-a născut în Franţa, într-o familie multi-naţională.

„Sunt francez din cauza buletinului meu, dar acum mă simt mai bucureştean. E o familie foarte amestecată. Din partea tatălui meu am un nume scoţian, pentru că familia este din partea unui clan scoţian - Mac Dougall. Din partea mamei mele e mai amestecat pentru că sunt din România, dar familia românească vine din Serbia. Străbunicul meu s-a căsătorit cu o doamnă franţuzoaică şi familia lui, în timpul comunismului a reuşit să fugă în Franţa. Deci de când m-am născut am auzit limba romană, am cunoscut nişte români, m-am obişnuit cu cultura ţării”, a povestit David Mac Dougall - corector de carte.

Deşi s-a născut într-o democraţie consacrată, David s-a lovit de xenofobie, în propria ţară.

De mic copil, pentru David, România a fost învăluită într-o aură de mister.

„Cu siguranţă toţi românii vorbesc despre ceva cultural, intelectual, metafizic. Sunt atât de serioşi, probabil că vorbesc despre ceva foarte serios. Şi am păstrat imaginea asta, clişeul ăsta că poporul român vorbeşte întotdeauna despre filosofie sau cultură. Am devenit curios să cunosc chiar eu ţară asta şi am venit ca turist, de cinci ani acum”, a mai afirmat David Mac Dougall.

A plecat din Franţa cu o idee idilică despre România, iar când a ajuns aici s-a trezit rapid la realitate.

„La Otopeni m-am pierdut. Am trecut pe un câmp plin de câini sălbatici. Am greşit trenul, la Gara de Nord mi-a fost frică să nu găsesc direcţia bună până în Piaţa Obor, şi la metroul Obor, în faţa unui bloc nu foarte drăguţ, a plouat şi m-am simţit foarte, foarte nefericit şi pierdut. Din fericire, am descoperit foarte repede că românii sunt foarte primitori cu străinii şi m-am simţit acasă imediat”, a mai povestit acesta.

„În fiecare stradă, în fiecare bulevard putem să vedem un alt stil, o altă casa cu personalitate, cu ceva foarte intim în fiecare clădire. Asta nu există la Paris”, a mărturisit francezul.

David e onorat că locuieşte în Bucuresti, dar crede că noi, românii, mai avem de lucrat la atitudinea pe care o afişăm.

„Sunteţi, suntem noi toţi în ţară asta oameni cu talent, cu poftă. Aud foarte des că "Nu se schimbă nimic în România, că aşa se întâmpla la noi" şi aşa mai departe. Nu-i adevărat. Există o grămadă de iniţiative aici în Bucuresti care îmi dau seamă că da, oamenii schimbă, pas cu pas, puţin cu puţin, lucrurile în Bucuresti”, a susținut David Mac Dougall.

În cei 5 ani de când este bucureştean, de David s-a lipit câte ceva din felul de a fi al românilor.

„De la români am învăţat curiozitatea foarte mult, de la români am învăţat bucuria. Îmi place ideea că locuiesc în Bucuresti - ştim toţi jocul de cuvinte despre Bucur...eşti şi am învăţat un mod de viaţa mai prietenos”, a mai spus acesta.

Românii şi francezii au multe în comun, dar David ne spune care sunt, în viziunea lui, diferenţele dintre cele două popoare în ceea ce priveşte buna cuviinţă şi politeţea.

„Întotdeauna când mă întâlnesc cu un român sunt o grămadă de formule de politeţe cu care nu sunt obişnuit de fapt. Până acum m-am simţit întotdeauna binevenit. Românii cu care m-am întâlnit până acum au fost întotdeauna mai mult decât politicoşi şi au fost curioşi. Şi asta mi se pare o calitate minunată cu care n-am fost obişnuit din păcate în ţara mea. Dacă am nevoie de ajutor din partea unei persoane, există. Mai mult decât la Paris, de fapt”, a afirmat David.

După 5 ani trăiţi în Bucuresti, David Mac Dougall a adunat experienţe pe care vrea să le povesteaca într-o carte.

A lăsat în urmă bulevardul Champs-Elysees pentru a se plimba pe străduţele mici din capitala României şi a fi bucureştean. Dar ce îi lipseşte lui David de la Paris?

„Sincer, din când în când îmi place să am o brânză franceză foarte tare, cu un vin francez foarte sec şi e un fel de plăcere secretă”, recunoaște acesta.

Chiar dacă bucătăria franţuzească este una celebră şi rafinată, pentru David meniul ideal este unul de origine mioritică.

„Când eram mic, am făcut întotdeauna sărbătorile cu sarmale, cu mititei, cu papanaşi şi am aflat cu bunica mea să fac o mâncare ca asta. Fac un păcat din când în când cu papanaş şi ce îmi place cel mai mult din mâncarea românească e că e simplă, dar gustoasă”, a mai spus francezul.

În timp ce mulţi români îşi căuta norocul pe alte meleaguri, pe David Mac Dougall România l-a adoptat şi i-a oferit mai mult decât o casă.

„Mă simt acasă. Şi asta e cel mai important. Mă simt acasă pentru că am prieteni, am o casă frumoasă, am o muncă, mă simt acasă, nu expat. Pentru că nu mă gândesc să mă introrc în ţara mea. M-am stabilit aici. Bucureştean sunt. Şi mândru”, a încheiat francezul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri