Sari la conținut

Străinii vin în România mai mult pentru afaceri. Suma medie cheltuită: 600 de euro

Ca destinaţie de vacanţă, România este ieftină, spun turiştii străini care alocă mai puţini bani pentru un sejur aici, comparativ cu alte zone ale Europei.

Turiştii străini au cheltuit 16% din banii pentru distracţie în baruri şi restaurante, iar peste 11% din bugetul pentru cumpăraturi a mers, în principal, pe cadouri și suveniruri. 43% din suma alocată pentru recreere a fost cheltuită în târguri, cazinouri şi săli de jocuri.

Hotelierii spun că, de obicei, turiştii străini vin în grupuri organizate. Cei mai mulţi dintre ei sunt asiatici, urmaţi de israilieni, polonezi şi spanioli.

„Ei au deja programe stabilite de vizitare a obiectivelor turistice din zonă şi în fiecare dimineaţă pleacă Sibiu, Bran, Sinaia. Și Braşovul îl vizitează”, spune Loreadana Hâruţa, administratorul unui hotel.

Cu toate că turiştii petrec foarte puţin timp în hoteluri, administratorii încearcă să le ofere cat mai multe posibilitati de distractie.

„În complexul nostru avem SPA, avem o piscină dotată cu hamam, cu saună uscată, avemn două piste de bowling, din păcate singurele piste de bowling din Braşov pentru turiştii noştri, ping-pong, biliard, darts”, spune administratorul unui alt hotel, Gabriel Roşca.

Potrivit Insitutlui Național de Statistică, în primele trei luni ale anului, în România au ajuns aproximativ 309.000 de turiști, care au cheltuit peste 800 de milioane de lei.