Studiu privind canabisul terapeutic

Data publicării:
GettyImages-477757424

 

©FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Cercetătorii au demonstrat de mult timp că fumatul jointurilor eliberează în organism hidrocarburi aromatice policiclice (HAP), nefaste pentru sănătate. Gudronul și alte substanțe considerate cancerigene sunt de asemenea inhalate în timpul fumatului.

În cazul canabisului, acești compuși nu provin de la planta în sine, ci din procesul de combustie. Pot proveni de asemenea și din combustia altor elemente decât canabisului, de exemplu hârtia care se rulează.

Marea majoritate a gazelor prezente în joint nu au astfel nicio proprietate terapeutică și nici psihoactivă. Pe plan strict medical, această metodă este departe de a fi optimă.

Echipa lui Vincent Varlet, de la Universitatea din Lausanne (Elveția), a încercat să evalueze eficacitatea utilizării canabisului prin vaporizare și nu prin combustie. Canabinoidele au fost extrase cu gaz butan pentru producerea uleiului de hașiș.

Cercetătorii au descoperit că vaporizarea canabisului (pe care au denumit-o cannavaping) evită inhalarea unei mari cantități de elemente toxice, precum compușii organici degajați în timpul combustiei.

Eliberat de o mare parte din aceste produse toxice, canabisul astfel inhalat este mai eficient și în concentrație mai mare, cu un efect imediat, comparativ cu ingerarea unor produse care conțin canabis: sirop, hrană sau comprimate.

Canabisul poate fi prescris în scop medical pentru ameliorarea durerilor, stimularea apetitului sau împotriva grețurilor. Unele canabinoide sunt folosite și ca antiepileptice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri