Suedia şi-a ales primul arhiepiscop femeie. Antje Jackelen, un prelat care consideră că teoria evoluţionistă şi credinţa în Dumnezeu nu se contrazic

Data publicării:
Antje Jackel n

Biserica Luterană suedeză şi-a ales marţi, pentru prima dată în istorie, un arhiepiscop femeie. Episcopul de Lund Antje Jackelén, o femeie căsătorită cu un preot şi mamă a doi copii, a fost aleasă arhiepiscop cu 55,9% din voturi. 325 de episcopi au votat în cadrul scrutinului organizat după ce fostul şef al instituţiei ecleziale s-a retras, informează publicaţia suedeză The Local.

Alegerea Antjei Jackelén, în vârstă de 58 de ani, s-a produs în ciuda unor declaraţii controversate ale sale potrivit cărora credinţa în Dumnezeu şi teoria evoluţionistă sunt două concepte care nu se contrazic. Ea a sugerat de asemenea că imaculata concepţie este mai degrabă o metaforă decât un eveniment real, afirmaţie care a stârnit indignarea unora dintre colegii săi.

Arhiepiscopul căruia îi ia locul, Anders Wejryd, s-a declarat mulţumit de rezultatul votului, spunând că „era şi timpul” ca o femeie să ocupe acest post şi în Suedia, având în vedere că bisericile luterane din Germania, Norvegia, Statele Unite şi Canada au avut deja în fruntea lor femei.

Biserica Luterană a început să hirotonisească preotese încă din 1960.

„Multe mulţumiri pentru ovaţiile voastre! Sunt încântată şi recunoscătoare pentru sprijinul vostru extraordinar!”, a scris Antje Jackelén pe Twitter, reţea socială pe care are deja 3000 de cititori.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri