Sunt camere ascunse în mormântul lui Tutankamon? Răspunsul cercetătorilor

Data publicării:
Tutankamon getty

FOTO: Gulliver/ Getty Images

„Dacă ar fi existat spații goale, am fi obținut un semnal puternic”, a declarat geofizicianul Dean Goodman, care a colaborat cu National Geographic Society la acest studiu.

Live Science l-a contactat pe Goodman, însă acesta a refuzat să comenteze acest subiect invocând un acord de confidențialitate pe care l-a semnat cu National Geographic Society. Această societate a refuzat la rândul său să-i ofere acordul de a vorbi despre subiect, invocând la rândul ei o înțelegere cu Ministerul egiptean pentru Antichități privind confidențialitatea rezultatelor, conform răspunsului dat de National Geographic Society în urma solicitării formulate de Live Science.

Live Science a contactat însă niște surse care, sub acoperirea anonimatului, au confirmat faptul că noile scanări radar nu au identificat existența unei presupuse camere ascunse sau a mormântului reginei Nefertiti.

Egiptologul Nicholas Reeves, director al Proiectului Amarna Royal Tombs, a lansat anul trecut ideea că în mormântul lui Tutankamon se află o ușă secretă prin care se poate pătrunde în mormântul reginei Nefertiti, mama vitregă a faraonului-copil. Scanările derulate anul trecut de expertul radar Hirokatsu Watanabe ar fi demonstrat existența a două camere ascunse în care s-ar fi aflat atât obiecte metalice cât și resturi organice. În urma anunțului acestei descoperiri, Ministerul Antichităților de la Cairo a dat publicității un comunicat în care admitea ca „aproape sigură” această descoperire făcută în mormântul lui Tutankamon.

Însă, după ce imaginile scanărilor radar realizate de Watanabe au fost date publicității, mai mulți experți și-au exprimat îndoiala cu privire la existența acestor camere ascunse. Drept urmare, o altă echipă de experți, finanțată de National Geographic Society, a desfășurat încă o serie de scanări radar ale mormântului.

Deocamdată însă, Ministerul Antichităților din Egipt a refuzat să accepte noile rezultate, declarând pentru Live Science că pregătește noi teste pentru a găsi presupusele camere secrete. „Alte tipuri de radar și de instrumente sensibile vor fi folosite în următoarea etapă. Odată ce situația va deveni clară, vom publica noutățile”, conform unui comunicat primit de Live Science de la autoritățile egiptene.

În plus, în cadrul conferinței despre Tutankamon desfășurată săptămâna trecută la Grand Egyptian Museum (Giza), cercetătorii care au obținut rezultatele care infirmă existența camerelor secrete nu au fost lăsați să-și prezinte concluziile, în timp ce, prin contrast, atât Watanabe cât și Reeves au dispus de suficient timp pentru a-și prezenta pe larg studiul.

Celebrul egiptolog Zahi Hawass, fost ministru al antichităților, a criticat deschis această situație în cadrul conferinței, solicitându-le autorităților egiptene să accepte pur și simplu faptul că mormântul lui Tutankamon nu mai are nimic de ascuns. „Dacă ar fi fost vreun zid ridicat mai recent sau vreo ușă ascunsă, semnalul radar ar fi trebuit să arate o imagine. Nu avem această imagine, ceea ce înseamnă că acolo nu se mai află nimic”, a declarat el, conform National Geographic News.

Lawrence Conyers, profesor la Universitatea din Denver, expertul care practic a scris manualul de utilizare a radarelor care penetrează solul în arheologie (sisteme GPR), a declarat la rândul său că ar dori să citească raportul științific al lui Goodman, adăugând că este dezamăgit că nu a fost dat publicității.

„Tot ce știu este că mă bucur că nu am zburat până acolo pentru a fi amestecat în aceste controverse”, a precizat el.

Conyers a explicat că dacă radarul nu a indicat existența vreunei camere secrete, atunci pesemne că nu există o astfel de cameră. „În consecință cred că vor încerca să folosească și alte metode geofizice, dar nu sunt sigur care ar putea fi acelea. Au folosit deja cea mai evidentă metodă, care este GPR. Celelalte sunt mai puțin concludente decât sistemul GPR”, a mai susținut el într-un e-mail adresat Live Science.

Importanța anunțului făcut privind existența unor camere ascunse în mormântul lui Tutankamon este legată de misterul care înconjoară mormântul reginei Nefertiti. Aceasta a fost căsătorită cu Akhenaton (care a renunțat la numele dinastic de Amenhotep al IV-lea), un faraon care a generat o adevărată revoluție religioasă în Egiptul Antic, trecând de la religia politeistă la cea monoteistă închinată lui Aton. În cadrul acestei revoluții el a dispus ștergerea numelor zeului Amun și a zeiței mame Mut de pe toate monumentele și documentele oficiale din Egipt, declanșând una dintre primele manifestări iconoclaste din istorie.

Akhenaton a construit și o nouă capitală într-o locație nelocuită, la Amarna. În cele din urmă revoluția monoteistă a lui Akhenaton a murit odată cu el, fiul său, Tutankamon revenind la vechiul cult politeist.

Mulți arheologi sunt de părere că Nefertiti ar fi fost înmormântată într-una din necropolele din Amarna. Aceste morminte au fost însă jefuite după moartea lui Akhenaton, iar orașul său a fost abandonat. Unii arheologi au speculat că, în cazul în care mumia lui Nefertiti a scăpat intactă după jefuirea mormintelor, ar fi putut fi mutată în Valea Regilor, iar mumia reginei ar putea fi una dintre mumiile descoperite acolo și care nu au fost încă identificate.

Egiptologul Nicholas Reeves, cel care a lansat informația cu privire la existența unor camere secrete în mormântul lui Tutankamon, nu a răspuns solicitărilor Live Science de a comenta aceste informații.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri