Sari la conținut

Surprizele din România. Făgăraș, singura cetate care mai are canal de apărare cu apă

Cu secole în urmă a fost construit de jur împrejurul cetății un canal, care a fost umplut cu apă pentru a apăra fortăreața de atacul inamicilor. În timp, acest canal s-a păstrat intact, iar acum avem aici un lac de agrement.

După anii 1940, cetatea era considerată închisoarea poliţiştilor, pentru că aici erau duşi ofiţerii răzvrătiţi din serviciile secrete.

„Acest spaţiu a fost folosit pentru depozitarea instrumentelor de tortură, ulterior pentru depozitarea cătușelor, lanțurilor din perioada medievală, există mărturii care spun că în acest spațiu a fost instalată carcera, când cetatea a fost închisoare comunistă”, explică muzeograful Gheorghe Faraon.

Robert Lafengood locuieşte în Statele Unite şi a venit în vacanţă în România alături de familia sa. A citit despre cetatea Făgăraş în publicaţia americană şi, pentru că era în zonă, a mers să viziteze monumentul istoric.

Cel mai mult (îmi place) castelul, cetatea, cea mai mare pe care am văzut-o în România. Turnul acesta are numai câteva fraze despre el şi merită mai mult”, spune Robert.

„Sunt din Sibiu, n-am fost niciodată la castel, am trecut, dar n-am știut că există așa ceva”, mărturisește soția lui.

Cetatea este o surpriză pentru toţi cei care trec de zidurile groase de doi metri.

„Nu ştiam nimic despre castel. Este minunat şi foarte frumos”, spune un turist mai în vârstă.

Anul trecut, cetatea a fost vizitată de aproximativ 30.000 de turişti.