Suvenirurile „tradiționale” de la Castelul Bran, produse cu etichete „Made in China”

Data publicării:
chinezarii

Teoretic, în bazarul de lângă castel se vând suvenire tradiţionale. Practic, însă, 90 la sută poartă etichete „made in China”. Din considerente economice, adevăraţii artizani au acceptat compromisul şi, pe lângă produsele tradiţionale handmade, mai vând şi mărunţişuri pe gustul turiştilor.

„Suntem constrânşi cu multe şi, uneori, chiar nu putem să trăim, noi ăştia mici”, spune un vânzător.

Cornelia Sfetea vinde broderii de 25 de ani la tarabă, în faţa castelului. Lucrează câteva ore la realizarea unui singur articol, dar nu poate cere pe el mai mult de 20 de lei. Cu toate acestea, oferta sa nu este una tentantă pentru turişti, care preferă kitsch-urile de proastă calitate.

„(Turiştii de ce sunt atraşi mai mult?) De chinezării, nu se uită la lucruşoarele făcute de tine. Dacă tu te apuci să lucri, să stai numai cu astea, mori de foame. Deci, îţi trebuie automat altceva pe lângă ele, ca să poţi să faci faţă la concurenţa asta de pe piaţă”, spune Cornelia Sfetea.

Nici administratorii castelului nu sunt încântați de marfa vândută în bazar.

„Piaţa cere, sau nu este educată suficient. Vorbesc de cea autohtonă, iar, în paralel, străinii nu cunosc autenticul românesc. Ei cumpără aceste suveniruri, care nu au nici o legătură cu tradiţiile noastre, convinşi fiind de faptul că sunt autentice”, afirmă Alexandru Prişcu, directorul Castelului Bran.

„În acesct proces de copiere, imitare, acea emoție artistică sinceră se pierde”, adaugă Radu Popica, şef secţie Arte - Muzeul de Artă Braşov.

Şi primarul din Bran este dezamăgit de felul în care este promovat castelul pentru care localitatea este cunoscută în toată lumea.

„Este trist să vezi că pe toate drumurile ţării, în toate parcările, lângă toate obiectivele turistice găseşti aceleaşi lucruri, care se vede că sunt aduse din China, sunt nişte kitsch-uri de prost gust. Este o amărăciune să constatăm asta”, spune Gheorghe Hermenean.

Indiferent dacă vând kitsch-uri sau artă tradiţională, toţi comercianţii plătesc primăriei Bran sume cuprinse între 200 şi 300 de lei, în funcţie de spaţiul ocupat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri