Sari la conținut
News Alert

Timișoreanul care a luat ultimul salariu și a plecat într-o călătorie de un an prin Europa

Pentru fostul specialist IT, aventura a început în 2013. Din dorinţa de a vedea lumea, Bogdan Budai a renunţat la munca de birou într-o companie multinațională şi a pornit la drum, doar cu banii primiţi la ultimul salariu.

„În jur de 500 de euro, ca să vorbesc în euro pentru că am călătorit în Europa. Am hotărât să renunţ la siguranţa financiară în detrimentul visului şi pasiunii pe care îl aveam. Mi-am asumat un risc”, spune Bogdan Budai.

Spune că a cheltuit puţin peste un euro şi 30 de cenţi pe zi. Ca să se descurce, Bogdan s-a folosit de mai multe site-uri de voluntariat. Prima dată, a ajuns în Ungaria, unde, în schimbul muncii sale, a primit cazare şi masă.

Pentru a mă deplasa dintr-un loc într-altul am folosit autostopul. Pentru cazare şi masă făceam voluntariat la schimb. De la grădinărit la renovat anumite construcţii, clădiri, inclusiv am avut... mi s-a cerut să pictez chiar dacă eu nu am studiat nimic”, povestește Bogdan Budai.

Traseul călătoriei a continuat prin Croaţia, Slovenia, Italia, Franţa, Spania, Portugalia, Marea Britanie, Germania şi Austria.

Iar dacă Bogdan a reuşit să viziteze zece ţări din Europa cu doar 500 de euro în buzunar, calculele agenţiilor de turism arată că o călătorie pe acelaşi circuit, însă pentru doar două săptămâni, costă mult mai mult.

„Dacă este să facem o medie pentru 15 zile, deci se poate face o călătorie din aceasta interesantă, provocatoare cu un buget de 700 de euro. Începând de la 700 de euro”, afirmă Gabriela Petcana, director agenție de turism.

În acest weekend, tânărul şi-a pregătit rucsacul şi a plecat în următoarea călătorie.

„Acum mă duc în Hunedoara şi continui turul României, prin ţară, timp de trei săptămâni. (Reporter: Câți bani ai la tine?) Nici nu știu... 50 de lei. Maximum”, spune tânărul aventurier.

După ce a dovedit că nu ai nevoie de sume uriaşe ca să vizitezi Europa, fostul IT-ist din Timişoara vrea acum să arate că şi în România se poate călători cu bani puţini.