Sari la conținut

TINEREȚE FĂRĂ BĂTRÂNEȚE. Beneficiile şi pericolele din murături. Care sunt cele mai sănătoase rețete și ce trebuie să evitați

Benzoatul de sodiu, cel de potasiu şi acidul benzoic sunt trei dintre cei mai folosiţi conservanţi din industria murăturilor. Îi găsim adesea inscripţionaţi pe borcanele de murături din supermarket, pe care le cumpără chiar şi gospodinele cele mai pricepute. Au rolul de potenţatori de aromă, dar şi acela de a distruge orice bacterii şi fungi. Cât de sănătoase sunt însă murăturile astfel conservate?

„Sunt studii care au arătat că benzoatul de sodiu se poate combina cu acidul ascorbic, adică cu vitamina C şi poate să apară benzenul, o substanţă chimică cancerigenă şi bine cunoscută”, spune dr. Andreea Dragomir, medic specializat în diabet, nutriţie şi boli metabolice.

Lista problemelor de sănătate pe care aceşti conservanţi o pot da este lungă. Sunt studii care îi incriminează pentru apariţia sindromului ADHD la copii, instalarea astmului, a dermatitelor sau a migrenelor. Din cauza controverselor, aceste substanţe au fost recent puse pe lista neagră a Uniunii Europene.

„Asociaţia Europeană pentru Siguranţă Alimentară a deschis recent o listă cu aditivi care este în dezbatere publică, pe această lista sunt trecuţi şi cei trei, undeva prin septembrie se aşteaptă toate studiile, cercetările efectuate în ultimii ani despre potenţialele efecte ale acestora şi o să aflăm undeva în toamna iarnă o decizie finală, dacă ei trei vor rămâne pe lista aditivilor admişi sau dacă se va modifica eventual doza recomandată”, spune medicul.

Conservanţii nu se găsesc doar în borcanele de pe rafturile magazinelor, ci şi în plicurile folosite de orice gospodină de bunăcredinţă. Cea mai ieftină varianta costă doar 30 de bani, ceea ce îi face foarte accesibili. Medicii sunt însă fermi.

„Nu este necesar să punem conservant la plic în niciun fel de murături”, spune Andreea Dragomir.

Secretul unor murături bune şi mai ales sănătoase? Saramura. Asta pentru că sarea este cel mai bun conservant. Iar prin metoda murării, legumele îşi păstrează aproape toate proprietăţile.

„Orice murătură are aceleaşi beneficii, aproape aceleaşi beneficii ca şi varianta crudă, ţinând cont că atunci când facem acest procedeu o să se micşoreze anumite minerale, din compoziţia lui vom mai pierde ceva, dar nu vom pierde mult”, spune Simona Carniciu, medic diabet, nutriţie şi boli metabolice la Institutul Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice „Nicolae Paulescu”.

De asemenea, medicii recomandă să nu folosim apă fiartă pentru saramură, ci rece. Apa clocotită distruge o parte din vitamine, iar prima care se pierde este vitamina C. Varianta cu apă rece va păstra mare parte din nutrienţi. În timpul murării au loc o serie de procese de fermentaţie. Datorită lor, legumele puse la saramură sunt benefice pentru sănătate.

Se produce un proces de fermentaţie acido-lactică, o fermentaţie naturală, din care rezultă o serie de bacterii care intră în categoria bacteriilor probiotice”, spune Andreea Dragomir.

„Microorganismele sunt esenţiale în digestie, trebuie să le păstrăm, sunt condiţii în care acestea se împuţinează şi atunci efectele se observă şi putem aduce murături. De exemplu, dacă mâncăm carne, e foarte bine să le asociem cu murături”, adaugă și Simona Carniciu.

„Au rol foarte bun împotriva astmului ,de exemplu. Împotriva a tot soiul de alergii cutanate, dermatite, de asemenea reduc inflamaţia şi prin aceastam, pentru că inflamaţia stă la baza apariţiei unor tipuri de cancer, practic au efect anticancerigen şi sunt studii care au dovedit rolul în special în cazul cancerului de colon”, spune Andreea Dragomir.

Românii sunt mari consumatori şi de legume conservate în oţet. Acestea nu au însă aceleaşi beneficii, deşi păstrează încă mare parte din vitamine şi minerale. Într-un borcan de castraveciori la oţet nu vor mai exista probioticele din murături, atât de benefice sănătăţii. Conservarea se datorează în acest caz acidului acetic.

Asta nu înseamnă că trebuie să evitaţi legumele conservate în oţet.

„Nu creşte aciditatea, (oţetul) dimpotrivă, ajută la echilibrarea hidroelectrolitică a organismului, alimente care cresc aciditatea sunt carnea, alte alimente. Nu vom avea o creştere care să ne afecteze”, spune medicul Simona Carniciu.

Murături ceva mai speciale puteţi face dacă în loc de castraveciori sau gogoşari folosiţi bame. Artistul Benone Sinulescu le cultivă în grădina lui de ani buni, pentru că sunt o sursă importantă de fibre şi proteine.

Cămara artistului este plină de bunătăţi. Recunoaşte, gospodina este soţia, însă nici el nu e străin de secretele conservării legumelor.

Noi nu punem în oţet. Le punem în saramură. Oţetul mai poate face o găurică în stomac, dar saramura nu, e mai sănătos”, spune Benone Sinulescu.

În cazul bamelor, însă, foloseşte oţetul. Sunt mai gustoase aşa.

Se mai pune sare neiodată după gust şi reţeta este gata. Borcanele rezistă chiar şi 2-3 ani.

Etichete: tinerete fara batranete , conservanti , alergie , video , cancer , muraturi , saramura , bame , otet , benone sinulescu

Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digi24.ro Vezi politica de confidenţialitate
prv_level, civicCookieControl, m2digi24ro, stickyCookie
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utm, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
cX_S, cX_P, gcks, gckp, _cX_segmentInfo, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos nu doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
CrazyEgg crazyegg.com Vezi politica de confidenţialitate
ce2ab, ce_login, ceac, sid, _ceir, is_returning, _CEFT, ceg.s, ceg.u, __ar_v4, __distillery, __zlcmid, __zprivacy, _ga, _gat, ki_r, ki_s, ki_t, ki_u, km_ai, km_lv, km_ni, km_uq, km_vs, kvcd, optimizelyBuckets, optimizelyEndUserId, optimizelyPendingLogEvents, optimizelySegments
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
cx_profile_timeout, cx_profile_data
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY,APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
_twitter_sess, auth_token, lang, twid, eu_cn, personalization_id, syndication_guest_id, tfw_exp
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
Trimite
Vezi aici politica noastră de cookie-uri și de prelucrare a datelor tale