Sari la conținut

TINEREȚE FĂRĂ BĂTRÂNEȚE. Motivele pentru care apar durerile de spate. Ce recomandă medicii

„Discopatia, lombalgia, spondiloza cervicală - este o paletă mare de categorie de diagnostice care actualmente se stabileşte nu numai la persoane vârstnice, la absolut toate persoanele active, indiferent de vârstă, începând cu 24-25 de ani”, spune dr. Georgiana Tache, medic primar recuperare medicală.

Stresul, fumatul şi obezitatea contribuie la apariţia durerii de spate. Afecţiunea poate apărea însă şi din cauza unei posturi greşite.

„Există studii făcute care îmi arată mie că dacă o persoană are centrul de greutate deplasat în faţă, poate să prezinte dureri la nivelul gleznelor, la nivelul genunchilor, la nivelul şoldurilor, la nivelul spatelui de la nivel lombar, dorsal, cervical. Iar la o persoană care are centrul de greutate deplasat posterior pe spate prezintă mai ales dureri la nivel lombar. Acolo se accentuează durerile pentru o persoană care calcă cu tărie pe călcâie”, spune dr. Irina Dumitra-Gaiu, medic medicină sportivă, posturologie.

În plus, cei mai mulţi oameni nu respectă poziţia corectă a spatelui atunci când lucrează la birou.

„Atunci când musculatura oboseşte, orice poziţie pe care noi o abordăm se amprentează asupra coloanei şi începe să schimbe presiunile care se exercită asupra ei şi să o deterioreze. Discul se deplasează şi nu face altceva decât să lovească un ligament care doare”, spune dr. Georgiana Tache.

O altă cauză majoră a durerilor de spate este poziţia gâtului la birou. Multe persoane ţin gâtul mult mai în faţă şi, fără să îşi dea seama, adoptă această postură şi atunci când merg. De aceea, sunt recomandate pauze în care să faceţi exerciţii de întindere.

Vom face flexia şi extensia trunchiului, ridicând bărbia când băgăm pieptul în faţă şi băgând bărbia în piept când ne retragem. Şi tot pentru paravertebrali, ca să îi întindem vom face o rotire a trunchiului ajutându-ne de mâna”, spune Marian Haidu, kinetoterapeut.

Piciorul plat şi dinţii strâmbi modifică postura

Spre surprinderea multora, în spatele poziţiei incorecte pot fi şi probleme ale ochilor, dar şi ale danturii.

„Există o legătură între postură şi ocluzia dentară. O persoană care nu calcă ok pe dinţi modifică şi postura şi poate să dea dureri de cervicală”, spune dr. Irina Dumitra-Gaiu, medic medicină sportivă.

Postura se poate testa cu ajutorul posturologiei, o ştiinţă nou apărută în România, care determină starea coloanei vertebrale.

„Merge pe o platformă de baropodometrie, stă pe ea şi se fac anumite calcule. Îmi adaugă la examenul clinic cam 50% din informaţiile de care am nevoie. Eu pot vedea anumite lucruri, platforma mi le poate confirma sau infirma şi îmi poate adăuga informaţii noi”, spune dr. Irina Dumitra-Gaiu.

În funcţie de rezultat, medicul poate recomanda investigaţii suplimentare, cum ar fi RMN sau CT. Tratamentul va fi recomandat în funcţie de cauza durerilor. Pot fi medicamente, şedinţe de fiziokinetoterapie sau alte metode precum masajul sau realinierea vertebrală.

„Osteopatia, yumeiho, chiropractica. Ele în general se ocupă cam de acelaşi lucru: vertebre, articulaţii”, spune psih. Daniel Muntean, terapeut, specialist osteopatie.

„Masajele, indiferent cum se numesc, au efecte benefice datorită faptului că receptorii sunt excitaţi şi transmit altfel de impulsuri astfel încât modulează starea de contractură musculară şi implicit durerea”, a spus dr. Georgiana Tache.

Utile sunt şi exercitiile de yoga, pilates sau aquagym. Sportul şi stilul de viaţă activ ajută la întărirea muşchilor coloanei vertebrale şi la prevenirea durerilor de spate. 

Pe aceeași temă