Sari la conținut

Tinerețe fără bătrânețe. Pro sau contra alăptatului în public?

Vă întrebaţi de ce nu l-aţi mai văzut atât de des la televizor pe Florin Grozea de la HI-Q? Artistul a pus familia pe primul loc şi împreună cu soţia sa învaţă să îşi crească băieţelul de 1 an şi 2 luni cât mai sănătos. Ioana a făcut deja primii paşi: a născut natural şi încă îl alăptează pe Sasha.

„E cea mai frumoasă experienţă pe care am trăit o dintotdeauna, e vaccin natural pentru copil, îi dă toţi anticorpii şi tot ceea ce are nevoie, pentru toată viaţă. E cel mai bun start în viaţă al copilului”, consideră Ioana Grozea.

„Cred că regula principală pe care am învăţat-o este să îți asculţi instinctul şi să faci totul cât mai natural. Adică tot timpul trebuie să îţi pui întrebarea: oare copilului i-ar plăcea treaba asta sau nu i-ar plăcea, oare e mai aproape de natural sau de artificial-medical?”, adaugă Florin Grozea.

Și pentru că laptele matern este 100% natural, Ioana îl hrănește pe Sasha indiferent că este pe stradă, la restaurant sau în avion. Asta deși foarte mulți oameni sunt reticenți atunci când văd o femeie alăptând în public.

„Există locuri speciale pentru alăptarea copilului în toaletă, dar cum noi nu mâncăm în toaletă de ce i-am da de mâncare copilului? E ceva foarte natural să pui copilul la sân şi să îl hrăneşti”, afirmă Ioana Gorzea.

„De ce îi hrănim pe stradă? De ce îi hrănim în restaurant? Pentru că şi noi oamenii mari mâncăm pe stradă. Ce e greşit în chestia asta? Copilului îi este foame. Nu o să mă duc într-un colţ să mă mulg şi să-i dau cu biberonul. E o concepţie greşită”, susține Ditta Depner, educator prenatal.

Sfaturi despre alăptat

- Riscul de a face cancer la sân, uter sau ovare scade în cazul femeilor care au alăptat.

- Copiii alăptaţi cel puţin şase luni sunt mai rezistenţi la îmbolnăviri, fac mai puţine alergii, iar riscul de a face diabet, boli cardiovasculare şi obezitate este mai mic.

O altă concepție greșită este aceea că mama trebuie să renunțe la alăptat când reîncepe serviciul. În acest caz există mai multe situații: dacă diversificarea a început deja, atunci copilul poate fi hrănit cu mâncare atunci când mama lucrează. O altă opțiune este ca laptele să fie congelat. Problema este că femeia poate avea dureri, din cauza cantității prea mare de lapte. Roxana a fost în această situație.

Mi-a fost foarte greu primele 2-3 săptămâni şi cantitatea scădea pe măsură ce trecea timpul. Nu aveam intimitate, nu aveam un loc unde să folosesc pompa”, spune Roxana Mircea.

Din fericire angajatorul a susținut-o și au găsit împreună soluția pentru ca ea să se simtă bine și să își poată alăpta copilul în continuare.

Am fost prima care a făcut lucrul ăsta la birou. Mi-au asigurat nişte jaluzele la geamuri ca să am intimitate, să pot pompa laptele în intimitate, au făcut o mică investiţie”, mai spune Roxana.

Și Asociația Consultanților în Lactație din România susține acest lucru.

„Chiar avem un proiect. Vrem să fie un program naţional prin care să încurajăm mamele, să ajutăm mamele să continue alăptarea atunci când se întorc la muncă”, spune dr. Mihaela Niţă, medic pediatru, consultant în alăptare certificat internaţional.

Mamele trebuie să mai știe că au dreptul la un program mai scurt de lucru. Adică în loc de 8 ore, să muncească 6 ore. Asta doar dacă se întorc la serviciu înainte ca cel mic să împlinească un an. 

Citiți și:
Afacerea laptelui praf din maternități. Marketingul agresiv face ca tot mai puține mame să alăpteze bebelușii
Tinerețe fără bătrânețe. Ce conține laptele praf și cât de periculos poate fi pentru bebeluși