Sari la conținut
News Alert

Tinerii voluntari ai României, oamenii care vor aduce schimbarea

Cristina Cojocaru, voluntar: E mai frumos să dai decât să primeşti!

Rafael Udrea, voluntar şi trainer voluntari: Am învăţat să fiu mai mult decât eu, să fiu noi!

Daniela Gheorghiţă, preşedintele al unei organizaţii non-guvernamentale: Aceşti tineri vor schimba lumea! Și o să înceapă cu România!

12 ani de generozitate, 2.100 de ore de voluntariat într-un singur an. Aşa arată CV-ul lui Rafael, care la 18 ani este unul dintre cei mai experimentaţi voluntari din România.

Rafael Udrea, voluntar şi trainer voluntari: Voluntariatul poate susţine schimbarea! Dacă cineva îi dă drumul, după aceea toată lumea o va aborda.

Ana-Maria face parte din aceeaşi organizaţie non-guvernamentală. Împreună cu Rafael, îi învaţă pe cei mai tineri ce înseamnă să fii voluntar. În plus, scriu proiecte pentru a-i ajuta pe oamenii care au nevoie de sprijin.

Ana-Maria Panait, voluntar şi trainer voluntari: Proiectele mi se par cea mai puternică iniţiativă pe care poate să o ia un om asupra unui lucru.

Cei doi voluntari au învăţat să nu închidă ochii la problemele celor din jur. Merg oriunde este nevoie de ei. În săptămâna dinainte de Paşte, Rafael şi Ana-Maria au participat la un schimb de experienţă in localitatea Negru Vodă, unde au coordonat o echipă de 50 de copii.

Copiii au vizitat un solar cu legume, au învăţat ce este piramida alimentară şi au pregătit singuri frigărui din fructe.

În timp ce Rafael şi Ana-Maria discutau cu copiii despre cât de important este să mănânce fructe şi legume pentru a fi sănătoşi, colegii lor au strâns gunoaiele şi au văruit copacii din localitate.

Matei, 5 ani: Văruiesc copaci, ca să nu vină gângăniile să îl mănânce! E al patrulea!

Natalia, 10 ani: Cum oamenii curăţă locuinţele de Paşte, aşa curăţăm şi noi natura, să o pregătim oarecum. Mulţi oameni aruncă gunoaie pe jos şi nu preţuiesc natura, iar noi vrem prin activităţile pe care le facem, să le arătăm că este bine să ajutăm şi ce avem în jur pentru că la final se poate termina.

Natalia Palas, directorul liceului Negru Vodă: Au schimbat mentalităţile în localitate. Consider că nu fac eu suficient să îi sprijin să-i ajut pentru cât pot ei de mult şi cât de mare și minunată e inima lor şi puterea de a convinge prin exemplu.

La fel ca cei doi tineri voluntari, şi Cristina a învăţat lecţia generozităţii. Adolescenta a fost responsabilă cu împărţirea alimentelor şi jucăriilor pentru copiii din Negru Vodă.

Voluntariatul i-a învăţat pe adolescenţi să creadă că, într-adevăr, unde-s mulţi, puterea creşte.

Rafael: Nu aveam prieteni, nu aveam mai pe nimeni. Am început să am din ce în ce mai mulţi prieteni. au crescut câte 100,100,100.

Ana-Maria Panait: Am mult mai multă încredere în mine şi nu mai sunt deloc introvertită. Mă exteriorizez prin ce simt, prin ce gândesc şi consider că e un lucru foarte bun.

Daniela Ghiţoiu, preşedintele unei organizaţii non-guvernamentale din Constanţa: E o bucurie să îi ai în preajmă. Nu te lasă să îmbătrâneşti, nu te lasă să mori, nu te lasă să fii bolnav. Te lasă doar să fii fericit şi atât!

Adolescenţii au „furat” meserie de la psihologul şcolar Daniela Ghiţoiu, care iniţiază proiecte de voluntariat de aproape 5 ani. Anul trecut a înfiinţat o asociaţie non-guvernamentală la Constanţa şi a adunat peste 1.000 de voluntari în toată ţara. Ştie că valori precum empatia, bunatatea şi generozitatea pot schimba destine.

Daniela Ghiţoiu: Ne îmbogăţim doar cu ceea ce dăruim. Educaţia şcolară şi familia nu mai sunt suficiente societăţii în care noi trăim, tinerii au nevoie şi de altceva.

Prin munca lor, fără să aştepte vreo răsplată, copiii dau tuturor o lecţie de viaţă. Compasiunea şi atenţia la problemele celor din jur pot fi exersate în fiecare zi, de oricine. Şi poate în felul acesta, lumea va fi mai bună.

Daniela Ghiţoiu: O să fie o lume în care noi ne vom simţi respectaţi, o să fie o lume în care ne vom simţi iubiţi, ne vom simţi protejaţi şi o să fie o lume în care oamenii vor fi mai fericiţi!